Ciasteczka pokruszyć na piasek, wymieszać ze stopionym masłem i cynamonem. Masę ciasteczkową wyłożyć na spód tortownicy o średnicy 23cm, wyłożonej uprzednio papierem do pieczenia. Włożyć do lodówki na czas przygotowywania masy serowej. Cukier, cukier waniliowy, sól i przyprawy wymieszać. W oddzielnej misce …

Pierniki glazurowane
W misie miksera umieścić śmietanę, cukier, jajko i sodę oczyszczoną, rozmieszać zawartość do momentu rozpuszczenia się cukru, można to zrobić mikserem lub ręcznie za pomocą rózgi. Dodać pozostałe składniki: skórkę z cytryny, kakao, przyprawę do piernika i przesianą mąkę, wymieszać. …
Ciasto marchewkowe
Całe jajka ubić z cukrem na jasną masę. Nie przestając ubijać wlewać cienką5 strużką olej. Dodać marchewkę, posiekane bakalie, na końcu mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą. Piekarnik rozgrzać do 160 st. Blaszkę wysmarować masłem i posypać tartą …
Sernik na zimno
Mleko zagotować, dodać do niego jajka roztrzepane ze śmietaną. Warzyć na małym ogniu aż zrobi się ser – trwa to około 10 minut. Odcedzić przez gazę (ser powinien być sypki). Odstawić do ostudzenia. Bakalie sparzyć. Następnie pokroić na drobniejsze kawałki. Masło utrzeć z …
Ciasto z malinami
W dużej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia i cukier puder. Następnie dodać, pokrojone w kostkę, masło oraz żółtka, po czym zagnieść całość. Kiedy ciasto będzie idealnie gładkie, podzielić je na dwie części (w proporcjach mniej więcej 3:2 …
Ciasto drożdżowe ze śliwkami
Podgrzej mleko i podziel na pół. Do połowy podgrzanego mleka dodaj pokruszone drożdże i jedną łyżkę cukru. Delikatnie wymieszaj i odstaw do wyrośnięcia na 10-15 minut. Resztę mleka wymieszaj z roztopionym masłem. Do dużej miski wsyp mąkę, dodaj …
Ciasto z jabłkami
Ucieramy jajka z cukrem, dodajemy mąkę i proszek do pieczenia. miksujemy. Do miski dodajemy śmietanę, olej i jogurt. ponownie miksujemy. Jabłka obieramy i kroimy na kosteczki. Keksówkę wypełnioną papierem do pieczenia zalewamy połową ciasta. dodajemy jabłka i pozostałe ciasta. Pozostałe kawałki jabłek …
Muffinki
Wymieszać suche składniki, wymieszać mokre składniki, wszystko razem delikatnie wymieszać, można dodać ulubione owoce, lub posypać grubym cukrem.
Gofry
Wszystkie składniki oprócz białek zmiksować na gładką masę. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z ciastem.Piec w gofrownicy na rumiano przez około 2 – 3 minuty, studzić na kratce. Podawać z bitą śmietaną.
