Dania główne Archives -

Polędwiczki wieprzowe w sosie grzybowo – śliwkowym

Dodany 8 stycznia, 2015. Kategorie Boże Narodzenie Dania główne Dania główne Wielkanoc

Każdą polędwiczkę obsmażyć krótko na maśle klarowanym, przełożyć do naczynia żaroodpornego natłuszczonego masłem teraz dopiero lekko oprószyć solą i pieprzem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na maksimum 15 minut, wyjąć odkryć naczynie odlać powstały sok i pozostawić …

Zapiekanka z cukinią i mięsem mielonym

Dodany 2 stycznia, 2015. Kategorie Przystawki Dania główne Dania główne Karnawał

Bakłażana umyć i pokroić w plastry . Posolić je i odstawić na 20 minut , aby puściły sok . Opłukać , osuszyć i pociąć w kostkę . Obrane cukinie , cebulę i pomidory pokroić w dużą kostkę , a oczyszczoną z …

Pasztet wieprzowo-drobiowy

Dodany 18 listopada, 2014. Kategorie Inne Boże Narodzenie Dania główne Wielkanoc

Gotujemy mięso – gdy będzie już prawie miękkie do mięsa wrzucamy jarzyny 2 marchewki i po kawałku selera i pietruszki.
Wątróbkę myjemy, kroimy na mniejsze kawałki, podsmażamy na rozgrzanym oleju, na innym oleju szklimy pokrojoną cebulkę.
Wszystko studzimy a gdy ostygnie mielimy dwukrotnie – …

Pierś z gęsi z majerankiem

Dodany 13 listopada, 2014. Kategorie Boże Narodzenie Dania główne Dania główne Wielkanoc

Piersi z gęsi umyć i osuszyć na ręczniku kuchennym. Natrzeć solą, pieprzem, i posypać słodką papryką. Wstawić do lodówki przynajmniej na 3 godziny, najlepiej na całą noc. Przed smażeniem ponacinać skórę na piersi (nacięcia powinny tworzyć paski lub kratkę). W płaskim rondlu …

Tarta ze szpinakiem

Dodany 3 października, 2014. Kategorie Dania główne Dania główne Halloween Karnawał Wielkanoc

Przygotowanie tarty zaczynamy od zrobienia ciasta. Do miski wsypać mąkę, dodać masło, jajko oraz sól oraz stopniowo dodawać ciepłe mleko. Ciasto musi być elastyczne, ale nie może być klejące. Jeżeli ciasto będzie za twarde, to można dodać jeszcze mleka, a …

Klasyczne spaghetti bolognese

Dodany 14 sierpnia, 2014. Kategorie Dania główne Dania główne

Na patelni z oliwą lub olejem lekko zrumień posiekaną cebulę. Dodaj mielone mięso wołowe i przesmaż je, często mieszając.
Dodaj 1–2 posiekane ząbki czosnku, sól, pieprz, podlej bulionem i białym wytrawnym winem duś pod przykryciem, aż mięso będzie miękkie. Dodaj pomidory świeże …

Gołąbki tradycyjne

Dodany 18 lipca, 2014. Kategorie Dania główne Dania główne

Ze środka kapusty wyciąć głąb, włożyć ją do wrzątku i sparzyć zdejmując po kolei liście. W międzyczasie zmielone mięso połączyć z ugotowanym ryżem, przesmażoną cebulą i przyprawami, dobrze wymieszać. Z ostudzonych liści kapusty odciąć zgrubiałe części, na środek liścia nałożyć garść farszu, …

Makaron ze szpinakiem i kozim serem

Dodany 12 czerwca, 2014. Kategorie Przystawki Dania główne Dania główne

Ugotuj makaron al dente w dużej ilości posolonego wrzątku, odcedź. W rondlu rozgrzej oliwę z masłem, dodaj posiekane dymki i czosnek. Smaż około 2 minut, aż czosnek się przyrumieni. Dodaj opłukany, osuszony i pokrojony szpinak i przesmażaj około …

Zapiekanka ziemniaczana z kaszanką

Dodany 9 czerwca, 2014. Kategorie Dania główne Dania główne

Obierz ziemniaki i ugotuj je w osolonej wodzie. Przestudź je. Pokrój w plastry kaszankę bez osłonki i kartofle, a obrane jabłka zetrzyj na grubej tarce. W płaskim naczyniu żaroodpornym posmaruj dno masłem, a następnie warstwami układaj ziemniaki, …

Kotleciki rybne

Dodany 21 maja, 2014. Kategorie Przystawki Dania główne Dania główne

Ziemniaki gotujemy do miękkości. W tym czasie gotujemy rybę w mleku. Po ugotowaniu rybę wyjmujemy, a mleko odstawiamy – przyda się później. Ziemniaki przeciskamy przez praskę.Rybę obieramy ze skóry, wyjmujemy ości, dzielimy na mniejsze kawałki. Mieszamy razem ziemniaki, …