Zapiekanka z tuńczykiem i makaronem

Dodany 19 maja, 2014. Kategorie Dania główne Dania główne

Ugotuj makaron zgodnie z przepisem na opakowaniu al dente i odcedź. Na rozgrzaną patelnię wlej nieco oliwy i rozprowadź ją silikonowym lub ryżowym pędzlem po całej powierzchni naczynia. Wrzuć cebulę i marchewkę i podsmażaj przez 6-7 minut, aż warzywa zmiękną.Oprósz …

Pieczony kurczak z jabłkami

Dodany 5 maja, 2014. Kategorie Dania główne Dania główne

Jabłka umyć i pokroić. Piersi kurczaka pokroić na sznycle, rozbić dłonią, doprawić solą pieprzem, papryką i tymiankiem. Na rozpuszczone masło z olejem wrzucam jabłka, dodaję piersi i smażę na dość silnym ogniu przez 3-4 minuty z każdej strony.
Dodaję sok z cytryny, …

Kurczak jabłkowo-cebulowy

Dodany 29 kwietnia, 2014. Kategorie Dania główne Dania główne

Udka przesmażyć na patelni, włożyć do naczynia żarooodpornego, doprawić. Na tłuszczu pozostałym po smażeniu zarumienić cebulę, jabłka, dopraw je papryką, solą, pieprzem, majerankiem, dodać łyżkę miodu. To wszystko przełóż na kurczaka i wstaw do pieca na około 1 godzinę.

Dorsz po prowansalsku

Filety dobrze umyć, osuszyć, przyprawić sola i pieprzem i lekko skropić sokiem z cytryny. Na teflonowej patelni rozgrzać łyżkę oliwki ułożyć filety, pozwolić im się lekko zarumienić (na jednej stronie tylko), około 30 sekund, dodać resztę składników starając się aby …

Pieczone piesi z kurczaka

Dodany 23 kwietnia, 2014. Kategorie Dania główne Dania główne

Piersi z kurczaka natrzeć solą, pieprzem i pesto. Zapiec w piekarniku około 15-20 minut. Pomidory obrać ze skóry pokroić na plastry, mozarelle pokroić na plasterki, na piersi z kurczaka położyć pomidory i ser i zapiec.

Pesto z rukoli

Dodany 11 marca, 2014. Kategorie Przetwory Dania główne

Do wysokiego naczynia wrzucamy rukolę. Dodajemy również podprażony na suchej patelni słonecznik lub orzeszki pinii, parmezan, przeciśnięty przez praskę mały ząbek czosnku, sól, pieprz i oliwę. Całość miksujemy blenderem.

Gołąbki

Dodany 28 lutego, 2014. Kategorie Dania główne Dania główne

Wszystkie składniki gołąbków łączymy w misce i dokładnie mieszamy. Z powstałej masy formujemy gołąbki (na kształt kotletów mielonych) i obsmażamy na wolnym ogniu z obu stron przez około 5 minut. Składniki sosu umieszczamy w szerokim garnku z grubym dnem i zagotowujemy. …

Tarta ze szpinakiem

Dodany 26 lutego, 2014. Kategorie Przystawki Dania główne Dania główne Karnawał

Przy użyciu łyżki bardzo dokładnie połączyć składniki w misce.  Piec w nagrzanym do 200 stopni C piekarniku przez 20 min. Posiekać cebulę i czosnek, pokroić na małe kawałeczki suszone pomidory, zeszklić na oleju rzepakowym. Szpinak bardzo dokładnie umyć, pokroić w szerokie …

Makaron z kurczakiem

Dodany 21 lutego, 2014. Kategorie Inne Dania główne Dania główne Karnawał

Piersi z kurczaka pokroić, skropić sokiem z cytryny, posolić, popieprzyć. Brokuła ugotować al dente. Na maśle podsmażyć czosnek, wrzucić kurczaka, usmażyć, dodać wino i odparować. Dolać śmietanę, pogotować, na koniec dodać ser i brokuły. Ugotowany makaron według przepisu dodać do …

Makaron w sosie z pieczonej papryki z serem

Dodany 20 lutego, 2014. Kategorie Inne Dania główne Dania główne Karnawał

Paprykę upiec w piekarniku, obrać ze skórki, zmiksować blenderem na gładką masę. Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Na patelni podsmażyć czosnek na maśle, dodać masę z papryki, mąkę, mleko, śmietanę, wymieszać. Doprawić, wrzucić starty ser, dodać do makaronu …