Szynka z sosem grzybowym

Dodany 18 listopada, 2013. Kategorie Boże Narodzenie Dania główne Dania główne

W moździerzu rozetrzeć większe przyprawy, dodać wyciśnięty czosnek, oliwę, ocet i wymieszać. Mięso natrzeć marynatą, odstawić w chłodne miejsce na noc. Następnego dnia mięso włożyć do brytfanki, dodać listki laurowe i piec w 180°C przez 1,5 godziny. Masło roztopić, usmażyć na …

Naleśniki z dynią

Dodany 30 października, 2013. Kategorie Ciasta Desery Dania główne Dania główne Halloween

Wszystkie składniki zmiksować, smażyć na oleju. Naleśniki można udekorować czekoladą halloweenowymi wzorkami (pajęczyna, pająk, dynia)

Parówki mumie

Dodany 25 października, 2013. Kategorie Dania główne Dania główne Halloween

Paski ciasta francuskiego owijamy wokół parówek i wstawiamy na 15 minut do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika.

Klopsiki z oczami potwora

Dodany 24 października, 2013. Kategorie Dania główne Dania główne Halloween

Poszatkowaną drobno cebulę podsmażyć na oleju. Do zmielonego mięsa dodać cebulę, jajko, ok. 2 łyżki tartej bułki, pokrojoną pietruszkę, sól, słodką paprykę i pieprz. Wszystko wyrobić, a następnie z masy zrobić kulki wielkości orzecha włoskiego. Kulki obtoczyć w bułce tartej …

Papryka faszerowana ziemniakami i brokułem

Dodany 22 października, 2013. Kategorie Przystawki Dania główne Dania główne

Ziemniaki i marchewkę gotujemy, następnie studzimy i kroimy w kostkę. Brokuł dzielimy na różyczki i gotujemy w osolonej wodzie. Pomidora obieramy ze skórki i kroimy na cząstki lub plasterki. Wszystkie składniki wrzucamy do miski, dodajemy jogurt naturalny i przyprawiamy. Papryki …

Kotlety z kalafiora

Dodany 21 października, 2013. Kategorie Dania główne Dania główne

Kalafior gotujemy w lekko osolonej wodzie, studzimy i drobno siekamy. Pokrojoną cebulę szklimy na patelni z przyprawami. Dodajemy do pokrojonego kalafiora cebulę, jajko, siemię lniane i bułkę tartą, doprawiamy do smaku, formujemy kotleciki, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na …

Pulpeciki z kaszą manną

Dodany 18 października, 2013. Kategorie Dania główne Dania główne

Mielimy cielęcinę i dodajemy żółtko oraz drobno posiekaną pietruszkę wraz z kaszą manną. Po dokładnym wymieszaniu formujemy kotlety (3-4 sztuki). Warzywa po umyciu, obraniu i płukaniu kroimy w drobną kostkę i wrzucamy do wrzącej wody, doprowadzając do wrzenia. Następnie wkładamy …

Placuszki marchewkowo-owsiane

Dodany 17 października, 2013. Kategorie Przystawki Dania główne

Marchewkę ścieramy na drobnej tarce, cebulę i czosnek drobno szatkujemy. Dodajemy namoczone we wrzątku płatki owsiane, doprawiamy do smaku. Smażymy placuszki na oleju.

Sałatka z tuńczykiem

Dodany 16 sierpnia, 2013. Kategorie Przystawki Sałatki Boże Narodzenie Dania główne Karnawał

Ugotowany ryż ostudzić. Tuńczyka, kukurydzę, fasolkę odcedzić. Ogórki i cebulę pokroić w drobną kostkę. Wszystkie składniki połączyć, dodać majonez, doprawić i dokładnie wymieszać. Sałatkę podawać schłodzoną.

Sałatka z szynką i makaronem

Ugotowany makaron odcedzić i ostudzić. Paprykę, ser żółty, ogórki i szynkę pokroić w drobną kostkę. Kukurydzę odsączyć z zalewy. Wszystkie składniki połączyć, dodać natkę pietruszki, majonez wymieszany w równych proporcjach z ketchupem, przyprawy. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Sałatkę podawać schłodzoną.