W moździerzu rozetrzeć większe przyprawy, dodać wyciśnięty czosnek, oliwę, ocet i wymieszać. Mięso natrzeć marynatą, odstawić w chłodne miejsce na noc. Następnego dnia mięso włożyć do brytfanki, dodać listki laurowe i piec w 180°C przez 1,5 godziny. Masło roztopić, usmażyć na …

Naleśniki z dynią
Wszystkie składniki zmiksować, smażyć na oleju. Naleśniki można udekorować czekoladą halloweenowymi wzorkami (pajęczyna, pająk, dynia)
Parówki mumie
Paski ciasta francuskiego owijamy wokół parówek i wstawiamy na 15 minut do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika.
Klopsiki z oczami potwora
Poszatkowaną drobno cebulę podsmażyć na oleju. Do zmielonego mięsa dodać cebulę, jajko, ok. 2 łyżki tartej bułki, pokrojoną pietruszkę, sól, słodką paprykę i pieprz. Wszystko wyrobić, a następnie z masy zrobić kulki wielkości orzecha włoskiego. Kulki obtoczyć w bułce tartej …
Papryka faszerowana ziemniakami i brokułem
Ziemniaki i marchewkę gotujemy, następnie studzimy i kroimy w kostkę. Brokuł dzielimy na różyczki i gotujemy w osolonej wodzie. Pomidora obieramy ze skórki i kroimy na cząstki lub plasterki. Wszystkie składniki wrzucamy do miski, dodajemy jogurt naturalny i przyprawiamy. Papryki …
Kotlety z kalafiora
Kalafior gotujemy w lekko osolonej wodzie, studzimy i drobno siekamy. Pokrojoną cebulę szklimy na patelni z przyprawami. Dodajemy do pokrojonego kalafiora cebulę, jajko, siemię lniane i bułkę tartą, doprawiamy do smaku, formujemy kotleciki, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na …
Pulpeciki z kaszą manną
Mielimy cielęcinę i dodajemy żółtko oraz drobno posiekaną pietruszkę wraz z kaszą manną. Po dokładnym wymieszaniu formujemy kotlety (3-4 sztuki). Warzywa po umyciu, obraniu i płukaniu kroimy w drobną kostkę i wrzucamy do wrzącej wody, doprowadzając do wrzenia. Następnie wkładamy …
Placuszki marchewkowo-owsiane
Marchewkę ścieramy na drobnej tarce, cebulę i czosnek drobno szatkujemy. Dodajemy namoczone we wrzątku płatki owsiane, doprawiamy do smaku. Smażymy placuszki na oleju.
Sałatka z tuńczykiem
Ugotowany ryż ostudzić. Tuńczyka, kukurydzę, fasolkę odcedzić. Ogórki i cebulę pokroić w drobną kostkę. Wszystkie składniki połączyć, dodać majonez, doprawić i dokładnie wymieszać. Sałatkę podawać schłodzoną.
Sałatka z szynką i makaronem
Ugotowany makaron odcedzić i ostudzić. Paprykę, ser żółty, ogórki i szynkę pokroić w drobną kostkę. Kukurydzę odsączyć z zalewy. Wszystkie składniki połączyć, dodać natkę pietruszki, majonez wymieszany w równych proporcjach z ketchupem, przyprawy. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Sałatkę podawać schłodzoną.
