Bezglutenowy sernik

Dodany 5 czerwca, 2013. Kategorie Ciasta Desery Bezglutenowe

Białka z dodatkiem szczypty soli ubić na sztywno. Żółtka ubić z cukrem pudrem na jasny, jednolity kogel-mogiel, stopniowo dodać ekstrakt z wanilii i otartą skórkę z cytryny i pomarańczy oraz ser. Kiedy powstała masa będzie jednolita, dodać olej, mąkę ryżową …

Budyń czekoladowy domowej roboty

Dodany 31 maja, 2013. Kategorie Desery Inne

Połowę mleka wlać o garnka , dodać masło i mieszać gotując na wolnym ogniu. Pozostałą część mleka wymieszać z żółtkiem, cukrem, mąką, kakao i zmiksować na jednolitą masę. Przygotowaną w ten sposób masę wlać do gorącego mleka ciągle mieszając. Kiedy …

Domowy budyń

Dodany 29 maja, 2013. Kategorie Desery Inne

Laskę wanilii przeciąć i wyjąć ziarenka. Połowę mleka wlać o garnka, dodać masło, wanilię i mieszać gotując na wolnym ogniu. Pozostałą część mleka wymieszać z żółtkiem, cukrem, mąką i zmiksować na jednolitą masę. Przygotowaną w ten sposób masę wlać do …

Budyń truskawkowy

Dodany 28 maja, 2013. Kategorie Desery Inne

3/4 mleka i truskawki dokładnie zmiksować, dodać cukier, cukier waniliowy i gotować. W pozostałej częsci mleka rozrobić mąkę ziemniaczaną. Stale mieszając wlewać powoli do gotującego się mleka z truskawkami. Stale mieszając doprowadzić do wrzenia. Gęsty budyń przelać do miseczek.

Budyń waniliowy

Dodany 27 maja, 2013. Kategorie Desery Inne

1 i 1/2 szklanki mleka zagotować razem z cukrem i cukrem waniliowym. Resztę mleka wymieszać z mąką i żółtkiem. Powstałą masę powoli wlewać do gotującego się mleka i zagotować. Budyń można podawać z dżemem lub gęstym sokiem …

Kogel mogel

Dodany 20 maja, 2013. Kategorie Desery

Połączyć żółtka z cukrem i ucierać, aż do uzyskania jednolitej gładkiej masy. Dodać kakao, ponownie wymieszać.

Bezglutenowe ciaasteczka z czekoladą

Dodany 8 maja, 2013. Kategorie Ciasta Desery Bezglutenowe

Mąkę bezglutenową, cukier, maslo, jajka i kakao połączyć w jednym naczyniu i zmiksować. Czekoladę pociąć w małą kostkę.
Część czekolady połączyć z ciastem. Wyłożyć blachy papierem do pieczenia. Z ciasta formować kuleczki i spłaszczać na blaszce.
Resztę kruszonej czekolady ułożyć …

Blok czekoladowy

Dodany 22 kwietnia, 2013. Kategorie Ciasta Desery

Do garnka wlać wodę, dodać masło, cukier waniliowy i podgrzewać, aż masło się roztopi. Dodać kakao, zamieszać i pozostawić do wystygnięcia. Pokruszone tłuczkiem herbatniki stopniowo łączyć z przygotowaną wcześniej masą i mlekiem w proszku. Masę wyrabiać dłonią, stopniowo dodając pozostałe …

Precle

Dodany 18 kwietnia, 2013. Kategorie Ciasta Desery Inne

Mąkę przesiać do miski, zrobić wgłębienie, rozkruszyć drożdże. Dodać cukier, nieco letniej wody, mąki i zrobić rozczyn. Pozostawić pod przykryciem w ciepłym miejscu na 15 minut do wyrośnięcia. Następnie dodać około 3/4 szklanki letniej wody, smalec i zagnieść ciasto. Ciasto …

Babeczki z kremem i owocami

Dodany 17 kwietnia, 2013. Kategorie Ciasta Desery Inne

Z podanych składników zagnieść ciasto i wstawić do lodówki na godzinę. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Żółtka oddzielić od białek. W garnku podgrzać wodę (nie gotować). Do garnka z wodą wstawić miskę i utrzeć w niej na pianę żółtka z …