Lukier ze śmietaną

Dodany 8 grudnia, 2014. Kategorie Ciasta Desery Inne Boże Narodzenie Wielkanoc

Cukier puder ucieramy ze słodką śmietaną na gładką masę. Lukrem polewamy ciasteczka, pierniczki, babki i makowce.

Krówkowy blok czekoladowy

Dodany 1 grudnia, 2014. Kategorie Ciasta Desery Boże Narodzenie

Wodę, cukier, margarynę i kakao gotujemy i potem studzimy. Następnie wsypujemy mleko w proszku i pokruszone herbatniki dodajemy orzechy rodzynki i mieszamy z masą kakaową. Wykładamy na wafel w tortownicy na wierzch jeszcze dodajemy parę herbatników i na koniec masę krówkową lub karmelową …

Bananowiec z galaretką

Dodany 24 listopada, 2014. Kategorie Ciasta Desery

Gotujemy 4 szklanki mleka z 1 szklanką cukru i 200 gram masła i aromatem do ciasta cytrynowym, w misce wymieszać szklankę mleka, 3 budynie, szklankę mąki i 4 żółtka. Do gotującego się mleka wlewamy budyń i mieszamy …odstawiamy na parę …

Szarlotka z kaszy jaglanej

Dodany 19 listopada, 2014. Kategorie Ciasta Desery

Kaszę, jabłka, miód, cynamon i rodzynki wymieszać w misce, przełożyć do naczynia żaroodpornego i piec 1 godzinę w 180 C.

Naleśniki przepis podstawowy

Dodany 17 listopada, 2014. Kategorie Przystawki Desery

Wbijamy do miski jajka, dodajemy mleko, szczyptę soli, mieszamy, następnie dodajemy mąkę, mieszamy i dodajemy wodę. Aby ciasto nie przywierało do patelni, należy dodać do masy około 2 łyżek oleju. Naleśniki smażymy z jednej i drugiej strony, przewracamy gdy zaczyna lekko
odstawać od brzegu.

Rogaliki

Dodany 12 listopada, 2014. Kategorie Ciasta Desery

Wszystkie składniki wymieszać, włożyć na godzinę do lodówki. Ciasto podzielić na 3 części, rozwałkować i wycinać trójkąty. Rogaliki nadziewamy marmoladą i zwijamy, możemy posmarować roztrzepanym jajkiem. Pieczemy około 20-25 minut w 180 stopniach. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.

Czekoladowe brioszki

Dodany 3 listopada, 2014. Kategorie Ciasta Desery

Do dużej miski przesiać mąkę, dodać rozpuszczone w wodzie drożdże, cukier, sól i 3 jajka. Składniki wymieszać drewnianą łyżką. Stopniowo dodawać pozostałe 2 jajka, wyrabiając ciasto ręką. Wyrabiać przez około 10 minut aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Można też …

Ciasto dyniowe

Dodany 31 października, 2014. Kategorie Ciasta Desery Halloween

Do garnka włożyć masło, roztopić na małym ogniu mieszając. Dodać cukier oraz cukier wanilinowy i wymieszać. Odstawić z ognia. Dodać mus z dyni  wymieszać i ostudzić, dodać żółtka i wymieszać. Mąkę przesiać do czystej miski razem z proszkiem do pieczenia i …

Ciasteczka z pająkami

Dodany 28 października, 2014. Kategorie Ciasta Desery Halloween

Masło siekamy z mąką, dodajemy cukier, jajko oraz śmietanę i zagniatamy składniki na gładkie ciasto. Owijamy je folią i wkładamy do lodówki na około 30 minut. Następnie ciasto rozwałkowujemy i wycinamy kółka . Wycięte ciasteczka kładziemy na blaszce oraz układamy na …

Sernik dyniowy

Dodany 27 października, 2014. Kategorie Ciasta Desery Halloween

Ciasteczka pokruszyć na piasek, wymieszać ze stopionym masłem i cynamonem.  Masę ciasteczkową wyłożyć na spód tortownicy o średnicy 23cm, wyłożonej uprzednio papierem do pieczenia. Włożyć do lodówki na czas przygotowywania masy serowej. Cukier, cukier waniliowy, sól i przyprawy wymieszać. W oddzielnej misce …