Do garnka włożyć masło, roztopić na małym ogniu mieszając. Dodać cukier oraz cukier wanilinowy i wymieszać. Odstawić z ognia. Dodać mus z dyni wymieszać i ostudzić, dodać żółtka i wymieszać. Mąkę przesiać do czystej miski razem z proszkiem do pieczenia i …

Smoothie korzenne z dynią
Wszystkie składniki umieścić w kielichu miksera stojącego i miksować przez ok. 1 – 2 minuty na gładki koktajl.
Oczy zombie na Halloween
Jajka ugotować i ostudzić, obrać i przekroić na pół. Wyjąć żółtka i odłożyć do oddzielnej miseczki. Do żółtek dodać majonez, musztardę, sól, paprykę i czosnek w proszku, dobrze wymieszać. Dodać kilka kropli niebieskiego barwnika i dobrze wymieszać, uzyskamy zielony kolor.
Pastą napełniamy …
Ciasteczka z pająkami
Masło siekamy z mąką, dodajemy cukier, jajko oraz śmietanę i zagniatamy składniki na gładkie ciasto. Owijamy je folią i wkładamy do lodówki na około 30 minut. Następnie ciasto rozwałkowujemy i wycinamy kółka . Wycięte ciasteczka kładziemy na blaszce oraz układamy na …
Sernik dyniowy
Ciasteczka pokruszyć na piasek, wymieszać ze stopionym masłem i cynamonem. Masę ciasteczkową wyłożyć na spód tortownicy o średnicy 23cm, wyłożonej uprzednio papierem do pieczenia. Włożyć do lodówki na czas przygotowywania masy serowej. Cukier, cukier waniliowy, sól i przyprawy wymieszać. W oddzielnej misce …
Tarta ze szpinakiem
Przygotowanie tarty zaczynamy od zrobienia ciasta. Do miski wsypać mąkę, dodać masło, jajko oraz sól oraz stopniowo dodawać ciepłe mleko. Ciasto musi być elastyczne, ale nie może być klejące. Jeżeli ciasto będzie za twarde, to można dodać jeszcze mleka, a …
Morszczuk z porami
Na maśle szklimy białe części porów w cienkich plasterkach. Osuwamy na bok patelni, jeśli potrzeba dodajemy masła i smażymy z obu stron filety ryby. Solimy, pieprzymy, polewamy sokiem z cytryny. Kładziemy na talerz filety, a na wierzch pory.
Tort makowy
Bakalie namoczyć w rumie, orzechy i migdały posiekać. Odsączone z rumu bakalie obtoczyć w łyżce mąki. Mak zalać wrzącym mlekiem, gotować około 20 minut cały czas mieszając. Ostudzić, odsączyć i zemleć 2-3 krotnie. Obecnie w sprzedaży jest dostępny suchy mak mielony ( …
Dorsz po prowansalsku
Filety dobrze umyć, osuszyć, przyprawić sola i pieprzem i lekko skropić sokiem z cytryny. Na teflonowej patelni rozgrzać łyżkę oliwki ułożyć filety, pozwolić im się lekko zarumienić (na jednej stronie tylko), około 30 sekund, dodać resztę składników starając się aby …
Ciasteczka w kształcie kości
Ciasto rozwałkowujemy i dzielimy na małe części. Dłonie i ciasto natłuszczamy oliwą i formujemy kości. Rozkładamy je w formie obok siebie, posypujemy ziołami, solą czosnkową i parmezanem. Pieczemy 5-10 minut w temperaturze 150 stopni.
