Cukier puder ucieramy ze słodką śmietaną na gładką masę. Lukrem polewamy ciasteczka, pierniczki, babki i makowce.

Zakwas buraczany
Buraki oczyszczone obieramy i kroimy w cienkie plastry. Czosnek miażdżymy nożem aby łatwiej odchodziła skórka. Pokrojone buraki wkładamy do kamionki , dodajemy przyprawy oraz czosnek. Zalewamy całość przegotowaną letnią oraz posoloną wodą. Na wierzch dajemy kromkę razowca ( możemy go porwać w ręku na …
Pasztet wieprzowo-drobiowy
Gotujemy mięso – gdy będzie już prawie miękkie do mięsa wrzucamy jarzyny 2 marchewki i po kawałku selera i pietruszki.
Wątróbkę myjemy, kroimy na mniejsze kawałki, podsmażamy na rozgrzanym oleju, na innym oleju szklimy pokrojoną cebulkę.
Wszystko studzimy a gdy ostygnie mielimy dwukrotnie – …
Smoothie korzenne z dynią
Wszystkie składniki umieścić w kielichu miksera stojącego i miksować przez ok. 1 – 2 minuty na gładki koktajl.
Kanapka z awokado serem kozim i rukolą
Na początek bułkę z lekka tostujemy lub opiekamy. Smarujemy serkiem kozim obie połówki. Składamy wszystko razem.
Twarożek ze szczypiorkiem i awokado
Wszystkie składniki wymieszać, podawać na świeżej bułeczce.
Pancakes
Roztopić masło. Odstawić. W misce rozbełtać jajka z mlekiem. Dodać suche składniki i dobrze wymieszać. Do masy dodać roztopione masło i ponownie wymieszać. Całość powinna być dość gęsta.Smażyć placuszki o średnicy ok 10 cm na patelni teflonowej, bez dodatku tłuszczu (ewentualnie można dodać …
Sos pomidorowy
Obieramy czosnek i rozgniatamy np. tłuczkiem do mięsa lub nożem, oliwę rozgrzewamy w rondelku i wrzucamy na nią czosnek, rumienimy go ale pilnujemy żeby sie nie przypalił, do rondelka z czosnkiem wlewamy pomidory i koncentrat, dodajemy sól, pieprz i cukier i dusimy …
Dorsz po prowansalsku
Filety dobrze umyć, osuszyć, przyprawić sola i pieprzem i lekko skropić sokiem z cytryny. Na teflonowej patelni rozgrzać łyżkę oliwki ułożyć filety, pozwolić im się lekko zarumienić (na jednej stronie tylko), około 30 sekund, dodać resztę składników starając się aby …
Quesadilla z serem i szynką
Na połowę tortilli nakładamy ser, szynkę, awokado i rukolę. Składamy na pół i rozgrzewamy patelnię grillową. Kładziemy placek na patelni i obciążamy go średnim garnkiem (tak kładziemy garnek na placku, żeby się dobrze spłaszczył i przypiekł). Po ok. 3 minutach …
