Bakłażana umyć i pokroić w plastry . Posolić je i odstawić na 20 minut , aby puściły sok . Opłukać , osuszyć i pociąć w kostkę . Obrane cukinie , cebulę i pomidory pokroić w dużą kostkę , a oczyszczoną z …

Tarta ze szpinakiem
Przygotowanie tarty zaczynamy od zrobienia ciasta. Do miski wsypać mąkę, dodać masło, jajko oraz sól oraz stopniowo dodawać ciepłe mleko. Ciasto musi być elastyczne, ale nie może być klejące. Jeżeli ciasto będzie za twarde, to można dodać jeszcze mleka, a …
Morszczuk z porami
Na maśle szklimy białe części porów w cienkich plasterkach. Osuwamy na bok patelni, jeśli potrzeba dodajemy masła i smażymy z obu stron filety ryby. Solimy, pieprzymy, polewamy sokiem z cytryny. Kładziemy na talerz filety, a na wierzch pory.
Dorsz po prowansalsku
Filety dobrze umyć, osuszyć, przyprawić sola i pieprzem i lekko skropić sokiem z cytryny. Na teflonowej patelni rozgrzać łyżkę oliwki ułożyć filety, pozwolić im się lekko zarumienić (na jednej stronie tylko), około 30 sekund, dodać resztę składników starając się aby …
Tarta ze szpinakiem
Przy użyciu łyżki bardzo dokładnie połączyć składniki w misce. Piec w nagrzanym do 200 stopni C piekarniku przez 20 min. Posiekać cebulę i czosnek, pokroić na małe kawałeczki suszone pomidory, zeszklić na oleju rzepakowym. Szpinak bardzo dokładnie umyć, pokroić w szerokie …
Makaron z kurczakiem
Piersi z kurczaka pokroić, skropić sokiem z cytryny, posolić, popieprzyć. Brokuła ugotować al dente. Na maśle podsmażyć czosnek, wrzucić kurczaka, usmażyć, dodać wino i odparować. Dolać śmietanę, pogotować, na koniec dodać ser i brokuły. Ugotowany makaron według przepisu dodać do …
Makaron w sosie z pieczonej papryki z serem
Paprykę upiec w piekarniku, obrać ze skórki, zmiksować blenderem na gładką masę. Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Na patelni podsmażyć czosnek na maśle, dodać masę z papryki, mąkę, mleko, śmietanę, wymieszać. Doprawić, wrzucić starty ser, dodać do makaronu …
Makaron z suszonymi pomidorami
Makaron ugotowaćw osolonej wodzie wg przepisu na opakowaniu. Na rozgrzaną patelnię wlać oliwę, wrzucić pomidory, oliwki i czosnek, chwilę smażyć. Dodać 2-3 łyżki wody z gotowania makaronu. Dodać makaron, wymieszać. Wyłożyć na talerze doprawić posypać bazylią.
Makaron z rozmarynem i parmezanem
Ugotować makaron wg przepisu na opakowaniu. Śmietanę wlać do głębokiej patelni doprowadzić do wrzenia i zredukować, dodać skórkę cytrynową, rozmaryn, sól, pieprz, wymieszać. Na koniec dodać parmezan, dodać ugotowany makaron, wymieszać, aby sos pokrył cały makaron, wyłożyć na talerze.
