Ciasto drożdżowe ze śliwkami

Dodany 22 sierpnia, 2014

Podgrzej mleko i podziel na pół. Do połowy podgrzanego mleka dodaj pokruszone drożdże i jedną łyżkę cukru. Delikatnie wymieszaj i odstaw do wyrośnięcia na 10-15 minut. Resztę mleka wymieszaj z roztopionym masłem. Do dużej miski wsyp mąkę, dodaj …

Serves 4
Czas przygotowywania: 2 godziny

Koncentrat pomidorowy

Dodany 21 sierpnia, 2014

Pomidory umyć, sparzyć, zdjąć skórkę, obrać, przełożyć do garnka z grubym dnem, zacząć gotować, po około 40 minutach kiedy są już miękkie, zmiksować za pomocą blendera. Dodać sól i cukier – do smaku, gotować około 2-3 godzin, żeby odparowało i nabrało …

Serves 5
Czas przygotowywania: 4 godziny

Sos pomidorowy

Dodany 20 sierpnia, 2014

Obieramy czosnek i rozgniatamy np. tłuczkiem do mięsa lub nożem, oliwę rozgrzewamy w rondelku i wrzucamy na nią czosnek, rumienimy go ale pilnujemy żeby sie nie przypalił, do rondelka z czosnkiem wlewamy pomidory i koncentrat, dodajemy sól, pieprz i cukier i dusimy …

Serves 4
Czas przygotowywania: 50 minut

Ciasto z jabłkami

Dodany 19 sierpnia, 2014

Ucieramy jajka z cukrem, dodajemy mąkę i proszek do pieczenia. miksujemy. Do miski dodajemy śmietanę, olej i jogurt. ponownie miksujemy. Jabłka obieramy i kroimy na kosteczki. Keksówkę wypełnioną papierem do pieczenia zalewamy połową ciasta. dodajemy jabłka i pozostałe ciasta. Pozostałe kawałki jabłek …

Serves 4
Czas przygotowywania: 20 minut

Papryka faszerowana

Dodany 18 sierpnia, 2014

Ugotować 1 woreczek ryżu zgodnie z instrukcjami producenta. Rozgrzać piekarnik do temperatury 175 stopni C. W międzyczasie na niewielkiej ilości oleju podsmażyć cebulę i po chwili dodać drobno posiekany czosnek. Kiedy cebula będzie już miękka, a czosnek się jeszcze nie zacznie przypiekać, …

Serves 4
Czas przygotowywania: 30 minut

Klasyczne spaghetti bolognese

Dodany 14 sierpnia, 2014

Na patelni z oliwą lub olejem lekko zrumień posiekaną cebulę. Dodaj mielone mięso wołowe i przesmaż je, często mieszając.
Dodaj 1–2 posiekane ząbki czosnku, sól, pieprz, podlej bulionem i białym wytrawnym winem duś pod przykryciem, aż mięso będzie miękkie. Dodaj pomidory świeże …

Serves 4
Czas przygotowywania:15 minut

Muffinki

Dodany 13 sierpnia, 2014

Wymieszać suche składniki, wymieszać mokre składniki, wszystko razem delikatnie wymieszać, można dodać ulubione owoce, lub posypać grubym cukrem.

Serves 4
Czas przygotowywania: 15 minut

Gofry

Dodany 12 sierpnia, 2014

Wszystkie składniki oprócz białek zmiksować na gładką masę. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z ciastem.Piec w gofrownicy na rumiano przez około 2 – 3 minuty, studzić na kratce. Podawać z bitą śmietaną.

Serves 3
Czas przygotowywania: 15 minut

Fasolka szparagowa po prowansalsku

Dodany 11 sierpnia, 2014

Fasolkę umyć, poobcinać końcówki i usunąć łyka. Pokroić na 4 centymetrowe kawałki. Ugotować do miękkości w osolonej i lekko posłodzonej wodzie. Odcedzić. Pomidory umyć, sparzyć i obrać ze skórki. Miąższ pokroić w kostkę. Cebulę obrać i drobno posiekać. …

Serves 4
Czas przygotowywania: 15 minut

Fasolka szparagowa po katalońsku

Dodany 8 sierpnia, 2014

Fasolkę gotujemy w posolonym i posłodzonym wrzątku. Odcedzamy. Cebulę i czosnek drobno kroimy i podsmażamy na rozgrzanym tłuszczu. Dodajemy kawałki pieczonych ziemniaków (z jutrzejszego przepisu) i fasolkę szparagową. Wszystko razem mieszamy i podsmażamy parę chwil. Doprawiamy solą i …

Serves 3
Czas przygotowywania: 15 minut