Pieczone ziemniaki z farszem tuńczykowym

Dodany 24 marca, 2014

Ziemniaki umyć, obtoczyć w soli i odrobinie oliwy. Zawinąć w folię spożywczą i piec ok 50-70 minut( zależy od wielkości ziemniaków, najlepiej sprawdzić wbijając patyczek, czy są już miękkie) w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. W międzyczasie zmiksować tuńczyka, majonez, serek …

Serves 3
czas przygotowywania: 15 minut

Rogaliki drożdżowe z marmoladą

Dodany 21 marca, 2014

Drożdże rozpuścić w śmietanie. Mąkę posiekać z masłem, dodać rozpuszczone drożdże oraz resztę składników i zagnieść jednolite ciasto. Podzielić na 4 części , każdą z nich rozwałkować na okrągły placek i pokroić na 8 trójkątów. Kłaść po łyżeczce marmolady i …

Serves 5
Czas przygotowywania: 30 minut

Quesadilla z serem i szynką

Dodany 20 marca, 2014

Na połowę tortilli nakładamy ser, szynkę, awokado i rukolę. Składamy na pół i rozgrzewamy patelnię grillową. Kładziemy placek na patelni i obciążamy go średnim garnkiem (tak kładziemy garnek na placku, żeby się dobrze spłaszczył i przypiekł). Po ok. 3 minutach …

Serves 1
Czas przygotowywania: 10 minut

Tarta z jagodami

Dodany 19 marca, 2014

Wszystkie składniki na ciasto zagnieść. Powinno być gładkie i trochę miękkie. Wylepić nim formę do tarty. JNakłuć ciasto widelcem. Piec 15-18 minut w temp. 200 st. C na złoty kolor. Wystudzić. Śmietankę ubić na sztywno. Mascarpone zmiksować krótko z cukrem pudrem. Dodać …

Serves 4
Czas przygotowywania: 20 minut

Krewetki smażone

Dodany 18 marca, 2014

Obrane krewetki skrapiamy sokiem z cytryny lub limonki. Na patelni, na małym ogniu, szklimy czosnek na maśle. Do czosnku dodajemy papryczkę chili i znów szklimy całość na małym ogniu. Zdejmujemy warzywa z patelni, a na tym samym maśle smażymy na średnim ogniu krewetki. …

Serves 2
Czas przygotowywania: 15 minut

Pulpety

Dodany 17 marca, 2014

Mięso połączyć z mlekiem, bułką i serem. Wbić jajko, przyprawić. Z masy mięsnej uformować kulki. Obtoczyć w mące i usmażyć na 3 łyżkach oleju. Pieczarki i cebulę pokroić w plasterki. W rondlu rozgrzać pozostały olej. Wrzucić cebulę i usmażyć, następnie …

Serves 3
Czas przygotowywania: 30 minut

Sałatka z kurczakiem i kaszą gryczaną

Dodany 14 marca, 2014

Jogurt wymieszać z majonezem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, sokiem  z cytryny i przyprawami. Odstawić na kilkanaście minut do lodówki.Kurczaka oprószyć przyprawą gyros, upiec mięso w piekarniku. Kapustę poszatkować, połowę wrzucić do salaterki. Cebulę obrać, pokroić w paseczki, posypać sałatę, polać połową sosu.Włożyć …

Serves 4
Czas przygotowywania: 30 minut

Krem z marchewki zupa

Dodany 13 marca, 2014

Cebulę zeszklić na oliwie, dodać marchewkę pokrojoną w kostkę, przesmażyć, dodać ziemniaki, zalać bulionem warzywnym. Gotować 15 minut zmiksować, doprawić do smaku solą, pieprzem, imbirem.

Serves 4
Czas przygotowywania: 15 minut

Ciasto gryczane

Dodany 13 marca, 2014

Kaszę gryczaną gotujemy pod przykryciem, na małym ogniu, przez mniej więcej 20-25 minut, do miękkości, odstawiamy do wystudzenia. Po ugotowaniu i ostudzeniu kaszę mielemy przy użyciu maszynki do mielenia lub miksera z ostrymi nożami. W garnku podgrzewamy masło, tak by …

Serves 4
Czas przygotowywania: 40 minut

Pesto z rukoli

Dodany 11 marca, 2014

Do wysokiego naczynia wrzucamy rukolę. Dodajemy również podprażony na suchej patelni słonecznik lub orzeszki pinii, parmezan, przeciśnięty przez praskę mały ząbek czosnku, sól, pieprz i oliwę. Całość miksujemy blenderem.

Serves 4
Czas przygotowywania: 10 minut