Penne z kurczakiem w sosie śmietanowym

Dodany 7 października, 2014

Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Ćwiartkę z kurczaka obsmażyłam na maśle, po czym podlewamy odrobiną wody, przykrywamy i dusimy kilkanaście minut. Kiedy mięso będzie miękkie i ładnie odchodzi od kości, obieramy i dzielimy na mniejsze kawałki. Doprawiamy przyprawami, makaron wrzucamy na patelnie dodajemy kurczaka, śmietankę, mieszamy …

Serves 4
Czas przygotowania: 20 minut

Racuchy drożdżowe z rybą

Dodany 6 października, 2014

Drożdże mieszamy z szczyptą cukru łyżką maki i mleka, zostawiamy na 15 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie dodajemy jajko mąkę mleko wyrabiamy ciasto. Rybę mielimy doprawiamy solą pieprzem sokiem z cytryny, czosnkiem, rozmarynem. Ciasto łączymy z doprawioną rybą …

Serves 4
Czas przygotowywania: 30 minut

Tarta ze szpinakiem

Dodany 3 października, 2014

Przygotowanie tarty zaczynamy od zrobienia ciasta. Do miski wsypać mąkę, dodać masło, jajko oraz sól oraz stopniowo dodawać ciepłe mleko. Ciasto musi być elastyczne, ale nie może być klejące. Jeżeli ciasto będzie za twarde, to można dodać jeszcze mleka, a …

Serves 4
Czas przygotowywania: 1 godzina

Pierniki glazurowane

Dodany 2 października, 2014

W misie miksera umieścić śmietanę, cukier, jajko i sodę oczyszczoną, rozmieszać zawartość do momentu rozpuszczenia się cukru, można to zrobić mikserem lub ręcznie za pomocą rózgi. Dodać pozostałe składniki: skórkę z cytryny, kakao, przyprawę do piernika i przesianą mąkę, wymieszać. …

Serves 4
Czas przygotowywania: 1 godzina

Ciasto marchewkowe

Dodany 1 października, 2014

Całe jajka ubić z cukrem na jasną masę. Nie przestając ubijać wlewać cienką5 strużką olej. Dodać marchewkę, posiekane bakalie, na końcu mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą. Piekarnik rozgrzać do 160 st. Blaszkę wysmarować masłem i posypać tartą …

Serves 4
Czas przygotowywania: 15 minut

Hummus z bobu

Dodany 30 września, 2014

Bób płuczę na sicie i wrzucam do wrzątku, gotuję kilka minut, do czasu, aż daje się obierać, a już jest smaczny. Odlewam wodę, bób lekko schładzam przelewając zimna wodą i obieram z łupinek.  Cebule obieram, kroję w kostkę i podsmażam …

Serves
Czas przygotowywania: 20 minut

Zupa dyniowa

Dodany 29 września, 2014

Roztopić masło w garnku na średnim ogniu. Dodać pory i cebulę, smażyć, aż cebula zmięknie i stanie się przezroczysta, (ok. 5 minut). Dodać ziemniaka, dynię, marchew, jabłko i bulion drobiowy. Doprowadzić do wrzenia, a następnie zmniejszyć ogień, przykryć, i gotować …

Serves 4
Czas przygotowania: 30 minut

Ryba w cieście

Dodany 26 września, 2014

Filet opłukać i pokroić na cząstki, przyprawić solą i pieprzem. Z pozostałych składników wyrobić ciasto – trochę gęstsze niż ciasto naleśnikowe.
Rybę moczyć w cieście i wykładać na dobrze rozgrzaną patelnie grillowaną. Obsmażyć z obu stron na złoty kolor.

Serves 4
Czas przygotowywania: 40 minut

Makaron z kurczakiem i brokułami w sosie serowym

Dodany 25 września, 2014

Świeży brokuł dzielimy na różyczki i gotujemy ok. 5 minut we wrzącej, osolonej wodzie. Jeśli używamy mrożonego – również wrzucamy go na gotującą się wodę. Po ugotowaniu odcedzamy. Gotujemy makaron wg przepisu na opakowaniu. Czosnek drobno siekamy, kurczaka kroimy w …

Serves 4
Czas przygotowywania:20 minut

Sałatka z serem mozzarella i szynką

Dodany 24 września, 2014

Opłukaną sałatę zieloną osuszamy układamy na talerzu, ser mozzarella kroimy w plasterki układamy na sałacie, jajko gotujemy na twardo obieramy kroimy na pół, pomidora i ogórka kroimy w plasterki układamy na talerzu, sałatkę polewamy sosem : łączymy zmiażdżony czosnek z oliwą dodajemy sok z cytryny, sól, …

Serves 4
Czas przygotowania: 15 minut