Żurek chłopski

Dodany 5 października, 2011

Wywar z warzyw i mięsa zagotować z zakwasem. Do całości dodać śmietanę zmieszaną z mąką,dodać wrzące mleko i doprawić do smaku. Dopełnieniem żurku mogą być ziemniaczki ze skwarkami.

Serves 4
Czas przyrządzania: 60 minut

Barszcz wigilijny

Dodany 5 października, 2011

Umyte buraki zalać wodą i ugotować. Po ostudzeniu obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Obraną cebulkę pokroić w kostkę i podsmażyć. Do cebulki dodać obraną ze skórki i pokrojoną w plasterki kiełbasę i smażyć aż się zrumieni. …

Serves 5
Czas przyrządzania: 90 minut

Sałatka z żółtym serem i szynką

Dodany 5 października, 2011

Ser zółty i szynkę pokroić w słupki lub kostkę (według własnego uznania). Jajko ugotować na twardo,ostudzić i pokroić w kosteczkę. Umyty szczypiorek drobno posiekać. Wszystkie składniki wymieszać i dodać majonez,skropić cytryną i dosolić do smaku.

Serves 3
Czas przyrządzania: 25 minut

Krem z dyni

Dodany 5 października, 2011

Dynię obrać i usunąć pestki.  Pokroić dynię  na kawałeczki, włożyć do garnka, zalać wodą,gotować na małym ogniu do miękkości. Odcedzić i przetrzeć przez sito. Obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki ugotować oddzielnie. Cebule obrać,pokroić i zeszklić na oleju. Do przetartej …

Serves 5
Czas przyrządzania: 60 minut

Tatar z wątróbki

Dodany 5 października, 2011

Umyte i osuszone wątróbki ułożyć na wytłuszczonej blaszce. Wątróbki należy piec około pół godziny w temperaturze 170°C. jajka ugotować na twardo a następnie rozgnieść widelcem. Cebulkę po obraniu i rozdrobnieniu podsmażyć na patelni. Upieczone wątróbki należy rozdrobnić i połączyć z …

Serves 4 - 6
Czas przyrządzania: 60 minut

Królik z tymiankiem

Dodany 4 października, 2011

Umyte i osuszone porcje królika skropić sokiem z cytryny, natrzeć solą i pieprzem, zostawić na półtorej godziny w chłodnym miejscu. Wymieszać w salaterce musztardę z tymiankiem, mąką,startą na tarce cebulą,solą,pieprzem i stopniowo dolewając wody,utrzeć na gładką masę. Nasmarować nią poszczególne …

Serves 4
Czas przyrządzania: 180 minut

Kurczak nadziewany warzywami

Dodany 4 października, 2011

Kurczaka dobrze umyć w środku i z wierzchu,wysuszyć papierowym ręcznikiem i natrzeć solą i pieprzem i papryką. Chleb pokroić w drobną kostkę. Paprykę opłukać i pokroić w kostkę. Seler opłukać i pokroić w cienkie plasterki. Zioła opłukać i posiekać,usuwając przy …

Serves 5
Czas przyrządzania: 80 minut

Śledź po żydowsku

Dodany 4 października, 2011

Umyte i wymoczone śledzie polać sokiem z cytryny. Mąkę wymieszać z ziołami prowansalskimi. Śledzie moczyć w śmietanie a następnie obtaczać w mące z przyprawami. Cebulkę pokroić w cienkie plasterki. Formę do pieczenia wysmarować tłuszczem. Na foremce ułożyć śledzie, cebulkę i …

Serves 5
Czas przyrządzania: 60 minut

Piernik korzenny

Dodany 4 października, 2011

Utrzeć starannie miód,jajka, żółtka i cukier. Dodać oliwę oraz sok z cytryny. Goździki zmiażdżyć w moździerzu. Wymieszać mąkę z kardamonem,cynamonem, imbirem i goździkami i stopniowo powoli dodawać do jajek, ciągle mieszając. Dodać do powstałej masy skórkę pomarańczową i kakao. Ciasto …

Serves 5
Czas przygotowywania: 70 minut