Buraki oczyszczone obieramy i kroimy w cienkie plastry. Czosnek miażdżymy nożem aby łatwiej odchodziła skórka. Pokrojone buraki wkładamy do kamionki , dodajemy przyprawy oraz czosnek. Zalewamy całość przegotowaną letnią oraz posoloną wodą. Na wierzch dajemy kromkę razowca ( możemy go porwać w ręku na …

Papryka marynowana
Do słoików włożyć po kilkanaście ziarenek gorczycy, kilka ziaren pieprzu, 2-3 ziarna ziela angielskiego i po jednym laurowym listku. Paprykę, najlepiej czerwoną, umyć, pokroić wzdłuż na kilka części lub cienkie paski i blanszować w gorącej wodzie przez ok 2-3 minuty…
Koncentrat pomidorowy
Pomidory umyć, sparzyć, zdjąć skórkę, obrać, przełożyć do garnka z grubym dnem, zacząć gotować, po około 40 minutach kiedy są już miękkie, zmiksować za pomocą blendera. Dodać sól i cukier – do smaku, gotować około 2-3 godzin, żeby odparowało i nabrało …
Ogórki z chili
Ogórki, pokrojone wzdłuż na 4 części, posypuję solą. Najlepiej pokrojone ogórki przekładać do dużego naczynia np. miski i solić każdą warstwę. Naczynie musi być duże ponieważ ogórki puszczą sok. Po ok. 6 godzinach z ogórków odlewam sok, który puściły, dodatkowo …
Sałatka z ogórków
Ogórki kroimy w plasterki, zasypujemy solą na 2 godziny. Cebulę i marchew kroimy w talarki, czosnek siekamy. Paprykę kroimy w paski. Ogórki osączamy i dodajemy do nich resztę warzyw, mieszamy. Z octu, cukru gotujemy zalewę, po przestudzeniu dolewamy …
Ogórki konserwowe
Ogórki umyć, do każdego słoika wsypać: pół łyżeczki gorczycy, 3-4 ziarna ziela angielskiego, 6 ziarenek pieprzu , 1 liść laurowy. Ogórki ułożyć w słoikach, na wierzch każdego dać 1-2 gałązki kopru. 6 szklanek wody, 1 szklankę octu, 6 łyżek cukru i 2 …
Pasztet z wątróbek
Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki masła, dodajemy drobno posiekaną cebulę, dusimy kilka minut na wolnym ogniu, aż cebula się zeszkli i zmięknie, lecz nie zrumieni. Dodajemy drobno posiekany czosnek, po kolejnej minucie oczyszczone wątróbki, zwiększamy ogień i smażymy, aż wątróbki się …
Pesto z rukoli
Do wysokiego naczynia wrzucamy rukolę. Dodajemy również podprażony na suchej patelni słonecznik lub orzeszki pinii, parmezan, przeciśnięty przez praskę mały ząbek czosnku, sól, pieprz i oliwę. Całość miksujemy blenderem.
Zakwas z buraków
Obrane i umyte buraki kroimy w cienkie plasterki, czosnek kroimy w plasterki. Układamy część buraków w słoiku lub gliniance, na nie 3 pokrojone ząbki czosnku. Następną warstwę buraków i kolejne 3 ząbki pokrojonego czosnku. Zasypujemy buraki solą i cukrem, zalewamy przegotowaną …
Purre z dyni
Pokroić dynię razem ze skórką i miąższem na mniejsze części i piec w piekarniku przez godzinę. Ostudzić, usunąć skórkę, miąższ, nadmiar soku i zmiksować.
