Zakwas buraczany

Dodany 2 grudnia, 2014. Kategorie Zupy Przetwory Inne

Buraki oczyszczone obieramy i kroimy w cienkie plastry. Czosnek  miażdżymy nożem aby łatwiej odchodziła skórka. Pokrojone buraki wkładamy do kamionki , dodajemy przyprawy oraz czosnek. Zalewamy całość przegotowaną letnią oraz posoloną wodą. Na wierzch dajemy kromkę razowca ( możemy go porwać w ręku na …

Papryka marynowana

Dodany 1 września, 2014. Kategorie Przystawki Przetwory

Do słoików włożyć po kilkanaście ziarenek gorczycy, kilka ziaren pieprzu, 2-3 ziarna ziela angielskiego i po jednym laurowym listku. Paprykę, najlepiej czerwoną, umyć, pokroić wzdłuż na kilka części lub cienkie paski i blanszować w gorącej wodzie przez ok 2-3 minuty…

Koncentrat pomidorowy

Dodany 21 sierpnia, 2014. Kategorie Przetwory

Pomidory umyć, sparzyć, zdjąć skórkę, obrać, przełożyć do garnka z grubym dnem, zacząć gotować, po około 40 minutach kiedy są już miękkie, zmiksować za pomocą blendera. Dodać sól i cukier – do smaku, gotować około 2-3 godzin, żeby odparowało i nabrało …

Ogórki z chili

Dodany 5 sierpnia, 2014. Kategorie Przetwory

Ogórki, pokrojone wzdłuż na 4 części, posypuję solą. Najlepiej pokrojone ogórki przekładać do dużego naczynia np. miski i solić każdą warstwę. Naczynie musi być duże ponieważ ogórki puszczą sok. Po ok. 6 godzinach z ogórków odlewam sok, który puściły, dodatkowo …

Sałatka z ogórków

Dodany 1 sierpnia, 2014. Kategorie Przetwory

Ogórki kroimy w plasterki, zasypujemy solą na 2 godziny. Cebulę i marchew kroimy w talarki, czosnek siekamy. Paprykę kroimy w paski. Ogórki osączamy i dodajemy do nich resztę warzyw, mieszamy. Z octu, cukru gotujemy zalewę, po przestudzeniu dolewamy …

Ogórki konserwowe

Dodany 31 lipca, 2014. Kategorie Przetwory

Ogórki umyć, do każdego słoika wsypać: pół łyżeczki gorczycy, 3-4 ziarna ziela angielskiego, 6 ziarenek pieprzu , 1 liść laurowy. Ogórki ułożyć w słoikach, na wierzch każdego dać 1-2 gałązki kopru. 6 szklanek wody, 1 szklankę octu, 6 łyżek cukru i 2 …

Pasztet z wątróbek

Dodany 18 kwietnia, 2014. Kategorie Przystawki Przetwory

Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki masła, dodajemy drobno posiekaną cebulę, dusimy kilka minut na wolnym ogniu, aż cebula się zeszkli i zmięknie, lecz nie zrumieni. Dodajemy drobno posiekany czosnek, po kolejnej minucie oczyszczone wątróbki, zwiększamy ogień i smażymy, aż wątróbki się …

Pesto z rukoli

Dodany 11 marca, 2014. Kategorie Przetwory Dania główne

Do wysokiego naczynia wrzucamy rukolę. Dodajemy również podprażony na suchej patelni słonecznik lub orzeszki pinii, parmezan, przeciśnięty przez praskę mały ząbek czosnku, sól, pieprz i oliwę. Całość miksujemy blenderem.

Zakwas z buraków

Dodany 1 listopada, 2013. Kategorie Przetwory Inne

Obrane i umyte buraki kroimy w cienkie plasterki, czosnek kroimy w plasterki. Układamy część buraków w słoiku lub gliniance, na nie 3 pokrojone ząbki czosnku. Następną warstwę buraków i kolejne 3 ząbki pokrojonego czosnku. Zasypujemy buraki solą i cukrem, zalewamy przegotowaną …

Purre z dyni

Dodany 28 października, 2013. Kategorie Przetwory Inne Halloween

Pokroić dynię razem ze skórką i miąższem na mniejsze części i piec w piekarniku przez godzinę. Ostudzić, usunąć skórkę, miąższ, nadmiar soku i zmiksować.