Cebule obrać i niezbyt drobno posiekać. Rozdzielić warstwy, żeby nie było posklejanych i grubych kawałków. Wrzucić do miski, posypać mąką i mieszać widelcem, żeby wszystkie kawałki były dobrze mąką pokryte. Przesypać na sitko i strząsnąć nadmiar mąki.W rondelku mocno rozgrzać …

Domowy przecier pomidorowy
Pomidory umyj, pokrój, rozgotuj z odrobiną wody, po rozgotowaniu przecieramy przez sito i gotujemy na malutkim ogniu aż masa zgęstnieje, dodajemy sok z cytryny i sól do smaku. Gorącą masę przekładamy do słoików (do 3/4 wysokości), zamykamy i wekujemy 15 minut.
Placki dyniowe
Aby zrobić placki z dyni należy obrać i pokroić dynię w kostkę, włożyć do garnka , dodać 6 łyżek wody i dusić w garnku przez około 10 minut. Jak dynia ostygnie utrzeć z twarogiem, dodać jajko, mąkę, 3 łyżki wody. …
Dynia marynowana
Dynię obrać, usunąć pestki, włókna i miękkie części miąższu. Dynię pokroić w grubą kostkę.
Wlać wodę i ocet do garnka, dodać przyprawy i pozostałe składniki. Po zagotowaniu dodać dynię w kostkach. Gotować na małym ogniu aż dynia będzie miękka. Przelać do …
Ogórki małosolne
Aby przygotować ogórki małosolne należy rozpuścić sól w gorącej wodzie i pozostawić do wystygnięcia.
Umyte ogórki poukładać dość ciasno w słoju, włożć wszystkie składniki i zalać przygotowaną wcześniej letnią solanką. Słoik z ogórkami przykryć lnianą ścierką lub pokrywką i pozostawić na …
Kurki marynowane
Kurki opłukać i obgotować przez około 15-20 minut. Wszystkie pozostałe składniki zalewy zagotować. Nałożyć kurki do słoików i dopełnić przygotowaną zalewą. Słoiki dobrze zakręcić.
Sałatka z zielonych pomidorów
Wyrośnięte, lekko zjaśniałe pomidory dokładnie umyć, pokroić w plastry o grubości 0,5cm, a cebulę w piórka. Posypać solą, przykryć i odstawić na 12 godzin. Paprykę oczyścić, pokroić w krążki. Przygotować zalewę: zagotować wodę z cukrem i kwaskiem. Pomidory i cebulę …
Pesto z bazylią
Czosnek przecisnąć przez praskę.
Wszystkie składniki oprócz oliwy utrzeć w moździerzu lub rozdrobnić na jednolitą, drobną masę za pomocą malaksera.
Stopniowo dodawać oliwę i rozcierać do pożądanej konsystencji.
Gotowe pesto przełożyć do słoiczków i zalać z wierzchu warstwą czystej oliwy …
Skórka pomarańczowa-kandyzowana
Skórkę pomarańczową pokroić na bardzo małe kosteczki,zalać wodą,zagotować. Kiedy skórka zacznie się gotować, zostawić ją na gazie jeszcze około 5 minut. Ugotowaną skórkę odcedzić i zalać jeszcze raz wodą i ugotować ponownie. Do garnka wlać pół szklanki wody, wsypać cukier …
