Papryka marynowana

Dodany 1 września, 2014. Kategorie Przetwory Przystawki

Do słoików włożyć po kilkanaście ziarenek gorczycy, kilka ziaren pieprzu, 2-3 ziarna ziela angielskiego i po jednym laurowym listku. Paprykę, najlepiej czerwoną, umyć, pokroić wzdłuż na kilka części lub cienkie paski i blanszować w gorącej wodzie przez ok 2-3 minuty…

Leczo z mięsem

Dodany 27 sierpnia, 2014. Kategorie Dania główne Przystawki

Paprykę i cebulę kroimy w kostkę. Ostrą papryczkę w cienkie plasterki. Cukinię kroimy wzdłuż na 4 części, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Na głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy cebulę, ostrą papryczkę i czosnek, smażymy minutę. Dodajemy …

Sałatka Grecka

Dodany 26 sierpnia, 2014. Kategorie Przystawki

Zaczynamy od pokrojenia w ćwiartki pomidorów (pomidory malinowe jak najbardziej tutaj pasują), następnie dodajemy do nich półksiężyce z ogórka, plastry czerwonej cebuli, papryki (najczęściej spotyka się sałatkę grecką z zieloną papryką, ale moim zdaniem czerwona ma słodszy smak), …

Pancakes

Dodany 25 sierpnia, 2014. Kategorie Inne Przystawki

Roztopić masło. Odstawić. W misce rozbełtać jajka z mlekiem. Dodać suche składniki i dobrze wymieszać. Do masy dodać roztopione masło i ponownie wymieszać. Całość powinna być dość gęsta.Smażyć placuszki o średnicy ok 10 cm na patelni teflonowej, bez dodatku tłuszczu (ewentualnie można dodać …

Fasolka szparagowa po prowansalsku

Dodany 11 sierpnia, 2014. Kategorie Przystawki

Fasolkę umyć, poobcinać końcówki i usunąć łyka. Pokroić na 4 centymetrowe kawałki. Ugotować do miękkości w osolonej i lekko posłodzonej wodzie. Odcedzić. Pomidory umyć, sparzyć i obrać ze skórki. Miąższ pokroić w kostkę. Cebulę obrać i drobno posiekać. …

Fasolka szparagowa po katalońsku

Dodany 8 sierpnia, 2014. Kategorie Przystawki

Fasolkę gotujemy w posolonym i posłodzonym wrzątku. Odcedzamy. Cebulę i czosnek drobno kroimy i podsmażamy na rozgrzanym tłuszczu. Dodajemy kawałki pieczonych ziemniaków (z jutrzejszego przepisu) i fasolkę szparagową. Wszystko razem mieszamy i podsmażamy parę chwil. Doprawiamy solą i …

Zielona fasolka szparagowa z natką pietruszki

Dodany 7 sierpnia, 2014. Kategorie Przystawki

Fasolkę ugotować w posolonej wodzie. Odcedzić i zalać zimną wodą, aby zachować zielony kolor. Ponownie odcedzić. Wrzucić na rozgrzaną patelnie i odparować wilgoć. Dodać masło, przyprawić solą i pieprzem. Gdy fasolka będzie dobrze rozgrzana dodaj sok z cytryny …

Zapiekany bakłażan z fetą

Dodany 30 lipca, 2014. Kategorie Dania główne Przystawki

Ser zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Pomidory pokroić w plasterki. Bakłażana pokroić w plasterki, posolić i zostawić na około 30 minut. Następnie lekko podsmażyć, nadmiar tłuszczu odsączyć papierem kuchennym. W naczyniu żaroodpornym umieścić plasterki bakłażana, następnie plasterki cebuli i …

Babeczki z cukinii

Dodany 28 lipca, 2014. Kategorie Przystawki

Wszystkie składniki wymieszać, włożyć do foremki na mufinki, piec około 40-50 minut.

Placki ziemniaczane

Dodany 14 lipca, 2014. Kategorie Przystawki

Ziemniaki obieram i  ścieram na małych oczkach, a resztę na dużych oczkach tarki. Odciskam z nadmiaru soku. Cebulę i czosnek obieram i drobno siekam, dodaję do ziemniaków. Po czym wbijam do masy jajka, wsypuję mąkę i dodaję przyprawy. Całość …