Szczupak faszerowany

Dodany 17 grudnia, 2014. Kategorie Boże Narodzenie Przystawki

Szczupaka oczyścić, ściągnąć skórę, ciąć wzdłuż kręgosłupa, odfiletować, zemleć przez maszynkę dwa razy. Dodać bułki namoczone w mleku, cebulę zeszkloną na maśle, średnią marchewkę starta na tarce,  pietruszkę drobno pokrojoną,  4 jaja, sól i pieprz.Łeb szczupaka i skórę oraz grzbiet ugotować w warzywach dodać …

Sałatka z Tortellini

Dodany 16 grudnia, 2014. Kategorie Boże Narodzenie Przystawki

Tortellini gotujemy wg przepisu, studzimy i przekładamy do salaterki, następnie kroimy resztę składników, rozrabiamy sos salatkowy i wszystko dodajemy do makaronu. Mieszamy z dodatkiem majonezu i do lodówki

Sałatka z zupek chińskich

Dodany 10 grudnia, 2014. Kategorie Przystawki Sałatki

Zupki rozdrobnić. Dodać pokrojone w kostkę  ogórki konserwowe,średni pomidor, paprykę, ogórki kiszone,kukurydzę.Wszystko wymieszać i dodaćvmajonez i przyprawy z zupek, odstawić na noc, aby makaron zmiękł.

Sałatka śledziowa

Dodany 5 grudnia, 2014. Kategorie Boże Narodzenie Przystawki

Rodzynki zalewamy w kubku wrzątkiem i zostawiamy na 15 minut. Odcedzamy Na patelni podsmażamy na oliwie pokrojoną w kostkę cebulę. Kiedy cebula zmięknie dodajemy do niej miód i koncentrat pomidorowy, smażymy około 1 minuty. Kiedy masa jest za gęsta dodajemy trochę …

Śledź w buraczkach

Dodany 4 grudnia, 2014. Kategorie Boże Narodzenie Przystawki

Śledzie marynowane obieramy ze skóry i kroimy na nie duże kawałki po skosie – przekładamy do miseczki. Jabłko obieramy i kroimy w drobną kostkę, to samo robimy z cebulą, dokładamy je do śledzi. Szczypiorek siekamy i przekładamy do miski razem …

Wiosenna sałatka

Dodany 27 listopada, 2014. Kategorie Dania główne Przystawki

Bulgur zalać wrzątkiem zlać nadmiar i przykryć by napęczniał. W tym czasie przesmażamy na oliwie koncentrat pomidorowy aż zacznie pachnieć i dodajemy do napęczniałego bulguru. Przyprawiamy, solimy i dodajemy sok z cytryny lub granata. Dokładnie mieszamy około 5 minut najlepiej …

Burgery z kaszy jaglanej

Dodany 20 listopada, 2014. Kategorie Dania główne Przystawki

Marchew zetrzeć na tarce o dużych oczkach, pieczarki  i cebulę pokroić. Czosnek wycisnąć. Wszystko razem podsmażyć na maśle, ok. 8-10 minut.Przestudzić. Dołączyć ugotowaną kaszę jaglaną, jajko, mąkę, płatki, żurawinę, przyprawy, ser. Bardzo dokładnie wymieszać aż połączą się wszystkie składniki.Z przygotowanej …

Naleśniki przepis podstawowy

Dodany 17 listopada, 2014. Kategorie Desery Przystawki

Wbijamy do miski jajka, dodajemy mleko, szczyptę soli, mieszamy, następnie dodajemy mąkę, mieszamy i dodajemy wodę. Aby ciasto nie przywierało do patelni, należy dodać do masy około 2 łyżek oleju. Naleśniki smażymy z jednej i drugiej strony, przewracamy gdy zaczyna lekko
odstawać od brzegu.

Placuszki z marchewką i jabłkami

Dodany 7 listopada, 2014. Kategorie Przystawki

Jabłko obrać, usunąć gniazdo nasienne i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Marchewkę obrać i utrzeć drobno na tarce.  W misce roztrzepać jajka, dodać kefir i sodę. Następnie przesiać do miski mąkę i wymieszać. Dodać marchewkę, jabłko, roztopione masło i …

Oczy zombie na Halloween

Dodany 29 października, 2014. Kategorie Halloween Przystawki

Jajka ugotować i ostudzić, obrać i przekroić na pół. Wyjąć żółtka i odłożyć do oddzielnej miseczki. Do żółtek dodać majonez, musztardę, sól, paprykę i czosnek w proszku, dobrze wymieszać. Dodać kilka kropli niebieskiego barwnika i dobrze wymieszać, uzyskamy zielony kolor.
Pastą napełniamy …