Burgery z kaszy jaglanej

Dodany 20 listopada, 2014. Kategorie Dania główne Przystawki

Marchew zetrzeć na tarce o dużych oczkach, pieczarki  i cebulę pokroić. Czosnek wycisnąć. Wszystko razem podsmażyć na maśle, ok. 8-10 minut.Przestudzić. Dołączyć ugotowaną kaszę jaglaną, jajko, mąkę, płatki, żurawinę, przyprawy, ser. Bardzo dokładnie wymieszać aż połączą się wszystkie składniki.Z przygotowanej …

Naleśniki przepis podstawowy

Dodany 17 listopada, 2014. Kategorie Desery Przystawki

Wbijamy do miski jajka, dodajemy mleko, szczyptę soli, mieszamy, następnie dodajemy mąkę, mieszamy i dodajemy wodę. Aby ciasto nie przywierało do patelni, należy dodać do masy około 2 łyżek oleju. Naleśniki smażymy z jednej i drugiej strony, przewracamy gdy zaczyna lekko
odstawać od brzegu.

Placuszki z marchewką i jabłkami

Dodany 7 listopada, 2014. Kategorie Przystawki

Jabłko obrać, usunąć gniazdo nasienne i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Marchewkę obrać i utrzeć drobno na tarce.  W misce roztrzepać jajka, dodać kefir i sodę. Następnie przesiać do miski mąkę i wymieszać. Dodać marchewkę, jabłko, roztopione masło i …

Oczy zombie na Halloween

Dodany 29 października, 2014. Kategorie Halloween Przystawki

Jajka ugotować i ostudzić, obrać i przekroić na pół. Wyjąć żółtka i odłożyć do oddzielnej miseczki. Do żółtek dodać majonez, musztardę, sól, paprykę i czosnek w proszku, dobrze wymieszać. Dodać kilka kropli niebieskiego barwnika i dobrze wymieszać, uzyskamy zielony kolor.
Pastą napełniamy …

Przegrzebki z czosnkiem i pietruszką

Dodany 24 października, 2014. Kategorie Dania główne Przystawki

Rozgrzać patelnię. Na klarowanym maśle podsmażyć rozdrobniony czosnek i siekaną pietruszkę.  Dodać opłukane i osuszone przegrzebki. Usmażyć szybko aż do zarumienienia. Doprawić do smaku pieprzem i solą. Przegrzebki nie powinny być smażone dłużej niż minutę.

Bruschetta z pomidorami

Dodany 23 października, 2014. Kategorie Dania główne Przystawki

Przygotowane kromki posmarować oliwą z oliwek i upiec w piekarniku. Umyć i obrać pomidory ze skórek, usunąć gniazda nasiennie. Zioła, pomidory i czosnek drobno posiekać i połączyć. Doprawić do smaku pieprzem i solą. Przyprawione pomidory ułożyć na upieczonych kromkach i …

Przegrzebki

Dodany 21 października, 2014. Kategorie Dania główne Przystawki

Rozgrzać patelnię, przygotować klarowane masło. Opłukane i osuszone przegrzebki smażyć szybko na dobrze rozgrzanej patelni aż do zarumienienia. Doprawić do smaku pieprzem i solą. Przegrzebki nie powinny być smażone dłużej niż minutę.

Hummus z bobu

Dodany 30 września, 2014. Kategorie Przystawki

Bób płuczę na sicie i wrzucam do wrzątku, gotuję kilka minut, do czasu, aż daje się obierać, a już jest smaczny. Odlewam wodę, bób lekko schładzam przelewając zimna wodą i obieram z łupinek.  Cebule obieram, kroję w kostkę i podsmażam …

Sałatka z serem mozzarella i szynką

Dodany 24 września, 2014. Kategorie Dania główne Przystawki

Opłukaną sałatę zieloną osuszamy układamy na talerzu, ser mozzarella kroimy w plasterki układamy na sałacie, jajko gotujemy na twardo obieramy kroimy na pół, pomidora i ogórka kroimy w plasterki układamy na talerzu, sałatkę polewamy sosem : łączymy zmiażdżony czosnek z oliwą dodajemy sok z cytryny, sól, …

Racuchy

Dodany 22 września, 2014. Kategorie Dania główne Przystawki

Ziemniaki ugotować . Do jeszcze ciepłych ziemniaków dodać masło, gałkę, sól i pieprz. Jak masa troszkę się ostudzi, dodajemy mąkę i wyrabiamy na miękką masę.Smażymy na rumiano z obu stron na patelni.