Hummus z bobu

Dodany 30 września, 2014. Kategorie Przystawki

Bób płuczę na sicie i wrzucam do wrzątku, gotuję kilka minut, do czasu, aż daje się obierać, a już jest smaczny. Odlewam wodę, bób lekko schładzam przelewając zimna wodą i obieram z łupinek.  Cebule obieram, kroję w kostkę i podsmażam …

Sałatka z serem mozzarella i szynką

Dodany 24 września, 2014. Kategorie Dania główne Przystawki

Opłukaną sałatę zieloną osuszamy układamy na talerzu, ser mozzarella kroimy w plasterki układamy na sałacie, jajko gotujemy na twardo obieramy kroimy na pół, pomidora i ogórka kroimy w plasterki układamy na talerzu, sałatkę polewamy sosem : łączymy zmiażdżony czosnek z oliwą dodajemy sok z cytryny, sól, …

Racuchy

Dodany 22 września, 2014. Kategorie Dania główne Przystawki

Ziemniaki ugotować . Do jeszcze ciepłych ziemniaków dodać masło, gałkę, sól i pieprz. Jak masa troszkę się ostudzi, dodajemy mąkę i wyrabiamy na miękką masę.Smażymy na rumiano z obu stron na patelni.

Placuszki z kefiru

Dodany 17 września, 2014. Kategorie Przystawki

Jajka roztrzepać ze szczyptą soli i kefirem. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i wsypać do jajek. Dodać cukier, cukier waniliowy i cynamon. Wszystko dokładnie wymieszać na gładką masę bez grudek. (Masa powinna mieć konsystencję gęstej śmietany).Na patelni rozgrzać olej. …

Sałatka z kurczakiem

Dodany 17 września, 2014. Kategorie Przystawki

Kurczaka obieramy z mięsa i kroimy w kostkę. Ananasa dzielimy na mniejsze część, pora kroimy w pół talarki, a paprykę w kostkę. Wrzucamy wszystkie składniki do miski, dodajemy majonez, sól pieprz do smaku i ok. 1 łyżeczkę curry. Mieszamy. …

Kanapka z awokado serem kozim i rukolą

Dodany 12 września, 2014. Kategorie Inne Przystawki

 Na początek bułkę z lekka tostujemy lub opiekamy. Smarujemy serkiem kozim obie połówki. Składamy wszystko razem.

Papryka marynowana

Dodany 1 września, 2014. Kategorie Przetwory Przystawki

Do słoików włożyć po kilkanaście ziarenek gorczycy, kilka ziaren pieprzu, 2-3 ziarna ziela angielskiego i po jednym laurowym listku. Paprykę, najlepiej czerwoną, umyć, pokroić wzdłuż na kilka części lub cienkie paski i blanszować w gorącej wodzie przez ok 2-3 minuty…

Leczo z mięsem

Dodany 27 sierpnia, 2014. Kategorie Dania główne Przystawki

Paprykę i cebulę kroimy w kostkę. Ostrą papryczkę w cienkie plasterki. Cukinię kroimy wzdłuż na 4 części, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Na głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy cebulę, ostrą papryczkę i czosnek, smażymy minutę. Dodajemy …

Sałatka Grecka

Dodany 26 sierpnia, 2014. Kategorie Przystawki

Zaczynamy od pokrojenia w ćwiartki pomidorów (pomidory malinowe jak najbardziej tutaj pasują), następnie dodajemy do nich półksiężyce z ogórka, plastry czerwonej cebuli, papryki (najczęściej spotyka się sałatkę grecką z zieloną papryką, ale moim zdaniem czerwona ma słodszy smak), …

Pancakes

Dodany 25 sierpnia, 2014. Kategorie Inne Przystawki

Roztopić masło. Odstawić. W misce rozbełtać jajka z mlekiem. Dodać suche składniki i dobrze wymieszać. Do masy dodać roztopione masło i ponownie wymieszać. Całość powinna być dość gęsta.Smażyć placuszki o średnicy ok 10 cm na patelni teflonowej, bez dodatku tłuszczu (ewentualnie można dodać …