Krewetki w sosie maślano winnym

Dodany 26 stycznia, 2015. Kategorie Przystawki

Na patelni rozgrzać masło, dodać czosnek pokrojony w plasterki i papryczki chili, posolić, gdy krewetki już lekko podsmażone dolać wino, odparować sos i posypać obficie natka pietruszki. Podawać z bagietka czosnkowa

Kluski łowickie

Dodany 7 stycznia, 2015. Kategorie Przystawki

Ziemniaki  zmielić, dodać jajko, 2 łyżki mąki pszennej, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, szczyptę soli, zagnieść gładkie ciasto, podzielić na 4 części, z każdej uformować cienki wałeczek o średnicy ok 1 cm, pokroić go pod kątem prostym na kawałki 1 cm, …

Sałatka z kurczakiem wędzonym

Dodany 5 stycznia, 2015. Kategorie Przystawki Sałatki

Mięso pokroić w kostkę, dodać kukurydzę, pokrojony ananas, oogórki, por, dodać majonez, wszystko wymieszać, dodać sól i pieprz do smaku.

Zapiekanka z cukinią i mięsem mielonym

Dodany 2 stycznia, 2015. Kategorie Dania główne Dania główne Karnawał Przystawki

Bakłażana umyć i pokroić w plastry . Posolić je i odstawić na 20 minut , aby puściły sok . Opłukać , osuszyć i pociąć w kostkę . Obrane cukinie , cebulę i pomidory pokroić w dużą kostkę , a oczyszczoną z …

Sałatka warstwowa na sylwester

Dodany 31 grudnia, 2014. Kategorie Przystawki Sałatki

Szynkę i jajko kroimy w kostkę, por w piórka i układamy wszystko w przezroczystym naczyniu według kolejności podanych składników.

Pasta czosnkowa

Dodany 30 grudnia, 2014. Kategorie Przystawki

Twarożek miksujemy z śmietaną dodajemy sól i pieprz.Obraną cebulę kroimy w drobniutką kosteczkę, dodajemy zmiażdżony czosnek całość mieszamy.

Pasta z Makreli

Dodany 29 grudnia, 2014. Kategorie Przystawki

Makrelę rozprawiamy, wyjmujemy ości i mięso przerzucamy do miski, ogórki kroimy w drobną kosteczkę, tak samo cebulę a z kolei jajka kroimy w normalną kostkę. Wszystko dokładnie mieszamy widelcem. Doprawiamy musztardą, olejem i pieprzem. Podajemy z chlebem

Ryba w ananasie

Dodany 24 grudnia, 2014. Kategorie Dania główne Przystawki

Olej, cebule, ketchup,  sok z ananasa poddusić, gdy cebula zmięknie dodać ananasa pokrojonego w kostkę. Wszystko razem zagotować. Rybę usmażyć w cieście naleśnikowym, w naczyniu układać warstwami rybę i sos.

Śledź marynowany z imbirem

Dodany 23 grudnia, 2014. Kategorie Przystawki

ledzia obieramy ze skóry i kroimy na kawałki. Cebule kroimy w plasterki. Do miseczki wlewamy sos teriyaki, miód i sok z cytryny, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i starty na tarce imbir- mieszamy aby uzyskać jednolity sos. Śledzia układamy w słoiku lub …

Szczupak faszerowany

Dodany 17 grudnia, 2014. Kategorie Boże Narodzenie Przystawki

Szczupaka oczyścić, ściągnąć skórę, ciąć wzdłuż kręgosłupa, odfiletować, zemleć przez maszynkę dwa razy. Dodać bułki namoczone w mleku, cebulę zeszkloną na maśle, średnią marchewkę starta na tarce,  pietruszkę drobno pokrojoną,  4 jaja, sól i pieprz.Łeb szczupaka i skórę oraz grzbiet ugotować w warzywach dodać …