Sałatka nicejska

Dodany 16 października, 2013. Kategorie Przystawki Sałatki Karnawał

Czosnek drobno pokroić, zalać oliwą odstawić. Pomidory obrać ze skórki, pokroić w łódeczki, posypać solą odstawić. Fasolkę ugotować al dente, ostawić do ostudzenia. Jajka ugotować na twardo. Do miski wrzuć porwaną sałatę, na nią połóż fasolkę, pomidory, oliwki i anchois.Skropić sokiem …

Zapiekany omlet z cukinią i pomidorami

Dodany 2 października, 2013. Kategorie Przystawki Bezglutenowe

Cukinię i ser zetrzeć na drobnej tarce. Jajka wbić do miski, dodać sól rozbełtać.  Cukinie i ser wymieszać z masą jajeczną. Naczynie do zapiekania posmarować masłem, wlać do niego masę jajeczną, posypać posiekaną bazylią, a wierzchu ułożyć plasterki pomidora, posypać resztą …

Kabaczek w jajku

Dodany 1 października, 2013. Kategorie Przystawki

Kabaczek umyj i pokrój w grube plastry i posól. Jajka lekko rozbij. Zanurzaj w nich plastry kabaczka i smaż na gorącym oleju, na średnim ogniu.

Grzanka z salami i jajkiem

Dodany 26 września, 2013. Kategorie Przystawki

Chleb pieczemy w tosterze, na patelnię kładziemy plasterki salami, wbijamy na nie jajko, doprawiamy i smażymy na miękko. Tak podsmażone jajko kładziemy na chleb i serwujemy.

Muffinki z kurczaka z parmezanową posypką

Dodany 18 września, 2013. Kategorie Przystawki Dania główne Karnawał

W dużej misce wymieszać mięso mielone z jajkiem, czerwoną papryką, cebulą, czosnkiem, oregano, bazylią, solą pieprzem i połową parmezanu.  Pozostały parmezan wymieszać z bułką tartą. Nasmarować masłem formę do muffin, wkładać kulkę mięsa, w środek włożyć mozzarellę, na wierzchu przykryć muffinki …

Tarta z grzybami leśnymi

Dodany 12 września, 2013. Kategorie Przystawki Dania główne

Masło siekamy z mąką, dodajemy sól, gałkę muszkatołową i żółtka, szybko zagniatamy. Wkładamy do lodówki na godzinę. Po schłodzeniu, ciasto wałkujemy , wykładamy formę, nakłuwamy widelcem. Przykrywamy ciasto papierem do pieczenia, obciążamy specjalnymi kulkami ceramicznymi, zapiekamy przez 20 minut w …

Pasta z bobu na kanapki

Dodany 5 września, 2013. Kategorie Przystawki

Bób ugotować w wodzie lub na parze, zmiksować z oliwą, czosnkiem,  sokiem z cytryny, miętą. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Pieczywo posmarować pastą z bobu, na wierzch pokruszyć ser feta.

Naleśniki z porem i serkiem kozim

Dodany 4 września, 2013. Kategorie Przystawki Dania główne

Wszystkie składniki na naleśniki zmiksować, dodać wody tyle, aby wyszło ciasto o odpowiedniej konsystencji, usmażyć. Na patelni dusić pokrojone w plasterki pory przez 7 minut, tak, aby były miękkie, nie zarumienione. Doprawić solą, pieprzem, dodać szczypiorek i serek kozi. Farsz …

Racuchy ziemniaczane

Dodany 2 września, 2013. Kategorie Przystawki Dania główne

Ugotować ziemniaki przepuścić przez praskę, pietruszkę drobno pokroić, do ziemniaków dodać żółtka, pietruszkę, mąkę ziemniaczaną, doprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową. Formować racuszki, smażyć na rumiano na oleju.

Nadziewane koszyczki z indyka

Dodany 20 sierpnia, 2013. Kategorie Przystawki Boże Narodzenie Dania główne Karnawał

Cebulę zeszklić na maśle, bułkę połamać i zalać śmietaną. Połowę cebuli dodać do mięsa mielonego, dodać namoczoną, odciśniętą bułkę, śmietanę zachować do sosu. Mięso doprawić czosnkiem, solą, pieprzem, wyrobić na jednolitą masę, odstawić na godzinę do lodówki.

Kalafior ugotować, pieczarki pokroić …