Placki ziemniaczane z żółtym serem

Dodany 10 stycznia, 2012. Kategorie Przystawki Dania główne

Czosnek przecisnąć przez praskę. Ziemniaki i cebulę zetrzeć na tarce, na grubych oczkach. Żółty ser zetrzeć na tarce. Wszystkie składniki połączyć, dodać jogurt, przyprawić i dokładnie wymieszać. Masę nakładać na patelnię łyżką.  Placki smażyć z obu stron aż uzyskają złoty …

Sałatka jajeczna z tuńczykiem

Dodany 9 stycznia, 2012. Kategorie Przystawki Sałatki

Ugotowane na twardo jajka drobno pokroić.Tuńczyka rozdrobnić, pora pokroić w cienkie plasterki. Natkę pietruszki drobno posiekać. Wszytskie składniki połączyć i
wymieszać.  Majonez połączyć w równych proporcjach z gęstą śmietaną,  dodać do sałatki, przyprawić i wymieszać.

Sałatka

Dodany 5 stycznia, 2012. Kategorie Przystawki Sałatki Surówki

Ogórka obrać ze skórki i pokroić w cienkie plasterki, sałatę opłukać, osuszyć i porwać na małe kawałki. Warzywa przełożyć do miseczki, dodać oliwę z oliwek i doprawić pieprzem i solą czosnkową.

Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Surówkę schłodzić przed podaniem.

Surówka z rzodkiewki

Dodany 5 stycznia, 2012. Kategorie Przystawki Sałatki Surówki

Wszystkie warzywa pokroić w drobną kostkę, przełożyć do miseczki. Do warzyw dodać oliwę z oliwek i doprawić pieprze i solą.

Wszystkie składniki dokładnie wymieszać.

Dip pomidorowy

Dodany 5 stycznia, 2012. Kategorie Przystawki Inne

Czosnek zmiażdżyć w prasce. W miseczce połączyć śmietanę, ketchup, czosnek i bazylię.
Wszystkie składniki dipu pomidorowego dokładnie wymieszać i doprawić pieprzem i solą.

Wstawić do lodówki na godzinę. Dip podawać schłodzony.

Dip jogurtowy

Dodany 5 stycznia, 2012. Kategorie Przystawki Inne

Czosnek przepuścić przez praskę. Jogurt połączyć w miseczce z czosnkiem,sokiem z cytryny, majerankiem, oregano.

Wszystkie składniki wymieszać i doprawić do smaku pieprzem i solą.

Dip wstawić do lodówki. Podawać schłodzony.

Sos koperkowo-czosnkowy

Dodany 5 stycznia, 2012. Kategorie Przystawki Inne

Obrane ząbki czosnku przepuścić przez praskę. Koperek opłukać, wysuszyć i posiekać. Czosnek i koperek wymieszać z jogurtem i doprawić pieprzem i solą.
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i odstawić na 15 minut.
Dip podawać schłodzony.

Sos chili

Dodany 4 stycznia, 2012. Kategorie Przystawki Inne

Połączyć majonez, wszystkie przyprawy i wymieszać.

Sos czosnkowo koperkowy

Dodany 3 stycznia, 2012. Kategorie Przystawki Inne

Czosnek przecisnąć przez praskę, koper i szczypior drobno posiekać. Wszystkie składniki połączyć ze śmietaną, zmiksować i doprawić do smaku pieprzem i solą.

Pasta z makreli

Dodany 3 stycznia, 2012. Kategorie Przystawki Inne

Makrelę obrać ze skórki, oddzielić ości i rozdzielić na małe części. Cebulkę i ogórki pokroić w drobną kostkę i połączyć z makrelą. Do pasty dodać majonez, pieprz i sól. Wszystkie składniki pasty dokładnie wymieszać.