Bób ze szczypiorkiem

Dodany 1 lipca, 2014. Kategorie Przystawki

Umyty bób wrzucić do garnka i gotować. Doprawić cukrem i solą i dalej gotować pod przykryciem do miękkości. Ugotowany bób odcedzić na sitku i lekko ostudzić. Na patelni lub w rondlu rozgrzać oliwę z dodatkiem masła i zeszklić cebulkę pokrojoną w kosteczkę, …

Bób z koperkiem

Dodany 30 czerwca, 2014. Kategorie Przystawki Sałatki Dania główne

W garnku z grubym dnem podsmażyć na oliwie przez 2-4 min. cebulę i czosnek. Dodać bób i sok z cytryny, wymieszać. Dodać wywar, zaczekać aż się zagotuje i gotować na małym ogniu przez 20 min. aż bób będzie miękki. …

Cukinia smażona

Dodany 25 czerwca, 2014. Kategorie Przystawki

Cukinie obrać, pokroić w plastry. Panierować kolejno w rozbełtanym jajku z dodatkiem soli i pieprzu oraz bułce tartej.Przygotowane plasterki smażyć na rozgrzanym oleju, aż nabiorą z obu stron złotego koloru.

Placuszki szpinakowe

Dodany 23 czerwca, 2014. Kategorie Przystawki Dania główne

Na maśle podsmaż posiekaną cebulę i wyciśnięty czosnek. Dodaj zamrożony szpinak i rozmroź pod przykryciem, potem odkryj i odparuj nadmiar wody. Mieszaninę przestudź, dodaj mąkę, jajka i  jogurt, dokładnie wymieszaj. Jeśli ciasto jest za gęste by rozpływać się …

Makaron ze szpinakiem i kozim serem

Dodany 12 czerwca, 2014. Kategorie Przystawki Dania główne Dania główne

Ugotuj makaron al dente w dużej ilości posolonego wrzątku, odcedź. W rondlu rozgrzej oliwę z masłem, dodaj posiekane dymki i czosnek. Smaż około 2 minut, aż czosnek się przyrumieni. Dodaj opłukany, osuszony i pokrojony szpinak i przesmażaj około …

Sałatka z tuńczyka z serem feta i szpinakiem

Dodany 5 czerwca, 2014. Kategorie Przystawki

Składniki sosu dokładnie mieszamy, tak, aby powstała gładka emulsja. Odstawiamy. Szpinak myjemy, osuszamy i przekładamy do miski. Tuńczyka osączamy i lekko rozdrabniając dodajemy do szpinaku. Zalewamy sosem i delikatnie mieszamy. Ser kroimy w drobną kostkę i posypujemy nim …

Młoda kapusta z koperkiem

Dodany 4 czerwca, 2014. Kategorie Przystawki

Kapustę oczyścić z zewnętrznych liści i poszatkować (głąb wykroić i wyrzucić). Wrzucić do garnka i nalać ok. 150-200 ml wody, dodać masło, koperek. Dusić pod przykryciem przez ok. 30 minut, często mieszając. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

 

Grillowana papryka

Dodany 3 czerwca, 2014. Kategorie Przystawki

Kolorowe papryki umyć, oczyścić z pestek,  osuszyć i pokroić w krążki. Krążki kolorowych papryk polać oliwą, posypać ostrą papryką w proszku. Rozłożyć na tackach aluminiowych i położyć na rozgrzanym ruszcie. Grillować około 25 minut.

Sałatka z rukoli do grilla

Dodany 2 czerwca, 2014. Kategorie Przystawki Sałatki

Rukolę opłukać i osuszyć. Pomidory opłukać, osuszyć i pokroić w kostkę. Płatki migdałów zrumienić na suchej patelni i ostudzić. Do miseczki wlać oliwę z oliwek. Dodać miód, musztardę i dokładnie razem rozmieszać. Do miski przełożyć rukolę, pomidory, szczyptę …

Pierogi z botwinką

Dodany 30 maja, 2014. Kategorie Przystawki

Botwinkę dokładnie umyj, otrząśnij z wody i przełóż do miski. Sparz wrzątkiem, odciśnij z wody, posiekaj i wymieszaj z rozgniecioną widelcem bryndzą oraz ze szczypiorkiem. Dopraw solą i pieprzem. Zagnieć mąkę z jajkiem, szczyptą soli i …