Ugotowane buraki po ostygnięciu obrać ze skórki i zetrzeć na tarce, na grubych oczkach. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Cebule i buraki wymieszać,dodać ocet,olej, przyprawić i dokładnie wymieszać. Podawać po około 10 minutach.

Surówka z kiszonej kapusty i pora
Kapustę odsączyć z nadmiaru soku, pokroić. Por pokroić w plasterki, marchewkę zetrzeć na tarce, na grubych oczkach. Zieloną pietruszkę posiekać. Wszystkie składniki wymieszać, dodać oliwę, doprawić.
Surówka z pomidorów i cebuli
Umyte pomidory pokroić w ćwiartki,cebulę pokroić w kostkę. Pomidory i cebulę wymieszać w naczyniu, dodać ocet, doprawić i dokładnie wymieszać.
Twaróg z nowalijkami
Rzodkiewki umyć i bardzo drobno pokroić, szczypiorek posiekać i wymieszać z twarogiem.
Dodać śmietanę i doprawić pieprzem i solą.
Sałatka z ryżem
Filet z kurczaka ugotować w całości. Po ugotowaniu kurczaka pokroić w kostkę. Jajka na twardo obrać ze skorupki i drobno posiekać.
Ryż ugotować w wodzie z dodatkiem kostki rosołowej, odcedzić, ostudzić. Cebulę, marynowaną paprykę i ogórki pokroić w kostkę.
Majonez połączyć …
Sałatka pieczarkowa
Jajka ugotować na twardo i pokroić w kostkę. Pokrojone w plasterki pieczarki gotować przez 5 minut wodzie z sokiem z cytryny. Po ugotowaniu i odcedzeniu pieczarki ostudzić. Ziewlony groszek osączyć z zalewy. Wszystkie składniki połączyć, dodać majonez, przyprawić, dodać posiekaną …
Sałatka z pieczarek
Pieczarki umyć,pokroić i ugotować. Ser zetrzeć na grubych oczkach, na tarce. Jajka, szczypiorek,ogórki obrane ze skórki drobno pokroić. Wszystkie składniki połączyć, dodać musztardę,doprawić i dokładnie wymieszać.
Sałatka serowa z czosnkiem
Czerwoną fasolę i kukurydzę osączyć z zalewy,żółty ser pokroić w drobną kostkę. Czosnek zmiażdżyć w prasce.
Wszystkie składniki połączyć, dodać majonez, przyprawić i dokładnie wymieszać.
Sałatka jajeczna z tuńczykiem
Ugotowane na twardo jajka drobno pokroić.Tuńczyka rozdrobnić, pora pokroić w cienkie plasterki. Natkę pietruszki drobno posiekać. Wszytskie składniki połączyć i
wymieszać. Majonez połączyć w równych proporcjach z gęstą śmietaną, dodać do sałatki, przyprawić i wymieszać.
Sałatka
Ogórka obrać ze skórki i pokroić w cienkie plasterki, sałatę opłukać, osuszyć i porwać na małe kawałki. Warzywa przełożyć do miseczki, dodać oliwę z oliwek i doprawić pieprzem i solą czosnkową.
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Surówkę schłodzić przed podaniem.
