Sałatka brokułowa z szynką

Dodany 7 lutego, 2014. Kategorie Przystawki Sałatki Karnawał

Jajka ugotować na twardo, kiedy ostygną, obrać i pokroić w grubą kostkę. Brokuła podzielić na różyczki, ugotować na półtwardo w wodzie z łyżeczką cukru lub na parze. Pora przekroić na pól, a każdą połówkę jeszcze raz na pół. Przepłukać. Następnie …

Muszle nadziewane

Dodany 17 stycznia, 2014. Kategorie Przystawki Sałatki Karnawał

Paprykę, pomidory i szynkę pokroić w kostkę,  por w talarki, czosnek przecisnąć. Na patelni podsmażyć por, dodać czosnek i szynkę, przesmażyć. Wystudzić, dodać paprykę, pomidory i ser feta. Makaron ugotować al dente. Napełnić przygotowanym farszem, posypać serem i zapiec przez …

Sałatka karnawałowa z awokado

Dodany 13 stycznia, 2014. Kategorie Przystawki Sałatki Karnawał

Awokado przekroić, wyjąć pestkę, część miąższu wydrążyć, skropić sokiem z cytryny. Szynkę pokroić, paprykę pokroić w kostkę, cebule posiekać, pomarańcze obrać i pokroić na cząstki. Wszystkie składniki sałatki ułożyć na awokado, doprawić.

Sałatka z buraków na wigilię

Dodany 19 grudnia, 2013. Kategorie Przystawki Sałatki Boże Narodzenie

Buraki pokroić w niewielką kostkę. Dodać pokrojoną bardzo drobno cebulę i jabłko. Wymieszać z majonezem, musztardą i wyciśniętym czosnkiem. Doprawić solą i pieprzem.

Wigilijna sałatka ze śledziem

Dodany 18 grudnia, 2013. Kategorie Przystawki Sałatki Boże Narodzenie Dania główne

Pokrojone śledzie wymieszać z drobno pokrojoną cebulą, jabłkiem, curry, śmietaną i majonezem. Doprawić solą i pieprzem w razie potrzeby Posypać dymka lub pietruszką.

Sałatka nicejska

Dodany 16 października, 2013. Kategorie Przystawki Sałatki Karnawał

Czosnek drobno pokroić, zalać oliwą odstawić. Pomidory obrać ze skórki, pokroić w łódeczki, posypać solą odstawić. Fasolkę ugotować al dente, ostawić do ostudzenia. Jajka ugotować na twardo. Do miski wrzuć porwaną sałatę, na nią połóż fasolkę, pomidory, oliwki i anchois.Skropić sokiem …

Sałatka z tuńczykiem

Dodany 16 sierpnia, 2013. Kategorie Przystawki Sałatki Boże Narodzenie Dania główne Karnawał

Ugotowany ryż ostudzić. Tuńczyka, kukurydzę, fasolkę odcedzić. Ogórki i cebulę pokroić w drobną kostkę. Wszystkie składniki połączyć, dodać majonez, doprawić i dokładnie wymieszać. Sałatkę podawać schłodzoną.

Sałatka z ryżem i tuńczykiem

Dodany 15 sierpnia, 2013. Kategorie Przystawki Sałatki

Ryż ugotować i ostudzić. Ogórki pokroić w kosteczkę. Tuńczyka i kukurydzę odsączyć. Połączyć wszystkie składniki, dodać majonez i doprawić. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Sałatkę podawać schłodzoną.

Sałatka z ryżem i szynką

Dodany 14 sierpnia, 2013. Kategorie Przystawki Sałatki Karnawał

Ryż ugotować i ostudzić. Ser żółty i szynkę pokroić w słupki lub kostkę (według własnego uznania). Kukurydzę odcedzić.
Umyty szczypiorek drobno posiekać. Wszystkie składniki wymieszać i dodać majonez,skropić cytryną i dosolić do smaku.

Sałatka z makrelą i kiszonymi ogórkami

Dodany 2 sierpnia, 2013. Kategorie Przystawki Sałatki Inne

Makrelę obrać ze skóry oraz ości i podzielić na drobne cząstki. Ogórki i jajka pokroić w drobną kostkę. Wszystkie składniki wymieszać, dodać koperek oraz majonez i dokładnie wymieszać.