Na połowę tortilli nakładamy ser, szynkę, awokado i rukolę. Składamy na pół i rozgrzewamy patelnię grillową. Kładziemy placek na patelni i obciążamy go średnim garnkiem (tak kładziemy garnek na placku, żeby się dobrze spłaszczył i przypiekł). Po ok. 3 minutach …

Sałatka z kurczakiem i kaszą gryczaną
Jogurt wymieszać z majonezem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, sokiem z cytryny i przyprawami. Odstawić na kilkanaście minut do lodówki.Kurczaka oprószyć przyprawą gyros, upiec mięso w piekarniku. Kapustę poszatkować, połowę wrzucić do salaterki. Cebulę obrać, pokroić w paseczki, posypać sałatę, polać połową sosu.Włożyć …
Surówka z porem i selerem
Paprykę oczyścić i pokroić w drobną kostkę lub słupki. Kukurydzę odsączyć z zalewy. Por i seler bardzo drobno poszatkować. Wszystkie składniki połączyć, dodać majonez, odrobinę soku z cytryny, doprawić i dokładnie wymieszać. Surówkę podawać po schłodzeniu.
Surówka z kiszonej kapusty
Kapustę kiszoną odsączyć z soku. Jabłko obrać ze skórki, oczyścić z gniazd nasiennych i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę obrać z łusek, opłukać i pokroić w kostkę. Koperek opłukać, osuszyć i pokroić. Do dużej miski przełożyć kapustę kiszoną, …
Surówka z kapustą i cebulą
Kapustę poszatkować w szatkownicy lub pokroić. Cebulę pokroić w drobną kostkę, marchewkę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Jabłka zetrzeć na grubych oczkach. Wszystkie składniki połączyć, skropić sokiem z cytryny, dodać majonez wymieszany z jogurtem, siekaną natkę pietruszki i doprawić. …
Surówka z białej kapusty
Przygotować kapustę, usunąć uszkodzone liście, wyciąć głąb. Liście poszatkować na szatkownicy lub pokroić i przełożyć do miski. Opłukane rodzynki sparzyć wrzątkiem. Gdy spęcznieją pokroić w paski.Oczyszczoną paprykę pokroić w drobną kostkę lub słupki. Groszek odsączyć z zalewy. Umyty koperek posiekać. …
Surówka obiadowa z porem
Por pokroić w półplasterki i posolić. Jabłko zetrzeć na tarce. Kukurydzę odsączyć. Wszystkie składniki połączyć w jednym naczyniu, doprawić, dodać majonez i śmietanę i wszystko dokładnie wymieszać. Sałatkę podawać schłodzoną.
Surówka z kapusty pekińskiej
Kukurydzę i groszek odsączyć z zalewy. Kapustę pekińską cienko posiekać. Papryki pokroić w drobną kostkę. Natkę pietruszki drobno posiekać. Składniki połączyć, doprawić, dodać oliwę, majonez, natkę pietruszki. Dokładnie wymieszać. Sałatkę podawać schłodzoną.
Surówka do obiadu
Kapustę cienko poszatkować, pomidory sparzyć, obrać i drobno pokroić. Ogórki pokroić w drobną kostkę. Kukurydzę i groszek odsączyć. Wszystkie składniki połączyć, doprawić do smaku, dodać majonez i dokładnie wymieszać.
Surówka obiadowa
Kapustę poszatkować, marchew zetrzeć na dużych oczkach tarki, natkę pietruszki posiekać. Wszystkie składniki połączyć, doprawić, dodać majonez i dokładnie wymieszać. Podawać schłodzoną.
