Polędwiczki wieprzowe w sosie grzybowo – śliwkowym

Dodany 8 stycznia, 2015. Kategorie Boże Narodzenie Dania główne Dania główne Wielkanoc

Każdą polędwiczkę obsmażyć krótko na maśle klarowanym, przełożyć do naczynia żaroodpornego natłuszczonego masłem teraz dopiero lekko oprószyć solą i pieprzem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na maksimum 15 minut, wyjąć odkryć naczynie odlać powstały sok i pozostawić …

Lukier ze śmietaną

Dodany 8 grudnia, 2014. Kategorie Ciasta Desery Inne Boże Narodzenie Wielkanoc

Cukier puder ucieramy ze słodką śmietaną na gładką masę. Lukrem polewamy ciasteczka, pierniczki, babki i makowce.

Pasztet wieprzowo-drobiowy

Dodany 18 listopada, 2014. Kategorie Inne Boże Narodzenie Dania główne Wielkanoc

Gotujemy mięso – gdy będzie już prawie miękkie do mięsa wrzucamy jarzyny 2 marchewki i po kawałku selera i pietruszki.
Wątróbkę myjemy, kroimy na mniejsze kawałki, podsmażamy na rozgrzanym oleju, na innym oleju szklimy pokrojoną cebulkę.
Wszystko studzimy a gdy ostygnie mielimy dwukrotnie – …

Pierś z gęsi z majerankiem

Dodany 13 listopada, 2014. Kategorie Boże Narodzenie Dania główne Dania główne Wielkanoc

Piersi z gęsi umyć i osuszyć na ręczniku kuchennym. Natrzeć solą, pieprzem, i posypać słodką papryką. Wstawić do lodówki przynajmniej na 3 godziny, najlepiej na całą noc. Przed smażeniem ponacinać skórę na piersi (nacięcia powinny tworzyć paski lub kratkę). W płaskim rondlu …

Tarta ze szpinakiem

Dodany 3 października, 2014. Kategorie Dania główne Dania główne Halloween Karnawał Wielkanoc

Przygotowanie tarty zaczynamy od zrobienia ciasta. Do miski wsypać mąkę, dodać masło, jajko oraz sól oraz stopniowo dodawać ciepłe mleko. Ciasto musi być elastyczne, ale nie może być klejące. Jeżeli ciasto będzie za twarde, to można dodać jeszcze mleka, a …

Morszczuk z porami

Dodany 30 kwietnia, 2014. Kategorie Boże Narodzenie Dania główne Halloween Karnawał Wielkanoc

Na maśle szklimy białe części porów w cienkich plasterkach. Osuwamy na bok patelni, jeśli potrzeba dodajemy masła i smażymy z obu stron filety ryby. Solimy, pieprzymy, polewamy sokiem z cytryny. Kładziemy na talerz filety, a na wierzch pory.

Tort makowy

Dodany 28 kwietnia, 2014. Kategorie Ciasta Desery Boże Narodzenie Halloween Wielkanoc

Bakalie namoczyć w rumie, orzechy i migdały posiekać. Odsączone z rumu bakalie obtoczyć w łyżce mąki. Mak zalać wrzącym mlekiem, gotować około 20 minut cały czas mieszając. Ostudzić, odsączyć i zemleć 2-3 krotnie. Obecnie w sprzedaży jest dostępny suchy mak mielony ( …

Dorsz po prowansalsku

Filety dobrze umyć, osuszyć, przyprawić sola i pieprzem i lekko skropić sokiem z cytryny. Na teflonowej patelni rozgrzać łyżkę oliwki ułożyć filety, pozwolić im się lekko zarumienić (na jednej stronie tylko), około 30 sekund, dodać resztę składników starając się aby …

Jogurtowa babka waniliowo-wiśniowa

Dodany 16 kwietnia, 2014. Kategorie Ciasta Desery Wielkanoc

Jajka ubić z cukrem na puszystą masę, do momentu aż będą znacznie sztywniejsze i kilkakrotnie zwiększą swoja objętość. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać do masy jajecznej, dodać jogurt i olej. Zmiksować na jednolitą masę. Do części masy dodać kisiel. …

Babka piaskowa na Wielkanoc

Dodany 15 kwietnia, 2014. Kategorie Ciasta Desery Wielkanoc

Jajka ubić z cukrem na puszysty krem, dodać stopniowo rozpuszczoną i ochłodzoną margarynę, dalej miksować. Powoli wsypać małymi porcjami obie mąki z proszkiem do pieczenia, całość wymieszać teraz delikatne mikserem. Przelać do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Piec w …