Cebulę drobno siekamy i szklimy na oleju. Dodajemy mięso i je podsmażamy. Kapustę kroimy w większą kostkę. Marchewkę, pietruszkę i selera obieramy i ścieramy na grubych oczkach tarki. Białą część pora kroimy w półplasterki. Warzywa zalewamy wodą, dodajemy ziele angielskie, …

Zakwas buraczany
Buraki oczyszczone obieramy i kroimy w cienkie plastry. Czosnek miażdżymy nożem aby łatwiej odchodziła skórka. Pokrojone buraki wkładamy do kamionki , dodajemy przyprawy oraz czosnek. Zalewamy całość przegotowaną letnią oraz posoloną wodą. Na wierzch dajemy kromkę razowca ( możemy go porwać w ręku na …
Zupa dyniowa
Roztopić masło w garnku na średnim ogniu. Dodać pory i cebulę, smażyć, aż cebula zmięknie i stanie się przezroczysta, (ok. 5 minut). Dodać ziemniaka, dynię, marchew, jabłko i bulion drobiowy. Doprowadzić do wrzenia, a następnie zmniejszyć ogień, przykryć, i gotować …
Zupa ze świeżych grzybów
Do dużego garnka o grubym dnie 1/3 kostki masła. Na roztopione masło wrzucamy pokrojone grzybki pdsmażamy często mieszając aż odparuje z nich sok który puszczą. Podsmażamy osobno cebulkę na maśle, tak cebulka przygotowana a grzybki już prawie …
Grecka zupa z soczewicy
Najpierw opłukać soczewicę, przełożyć do garnka, zalać wodą i zagotować. Gotować przez 3-5 minut, po czym zdjąć z ognia, odstawić na około godzinę i odcedzić. Marchewki obrać i pokroić w drobną kosteczkę, cebulę i czosnek drobno posiekać, pomidory …
Chłodnik hiszpański
Pomidory umyj, przekrój, usuń gniazda nasienne i pokrój w mniejsze kawałki. Miąższ z bułki namocz w wodzie, następnie odciśnij. Do kielicha blendera przełóż obrane ząbki czosnku, połowę pomidorów, ocet winny, bułkę, kumin, sól i łyżeczkę cukru, zacznij miksować. …
Chłodnik z ogórków
Ogórki ścieram na tarce na dużym oczku. Dodaję sól i mieszam a następnie odstawiam na 15 minut. Starte ogórki przekładam do dużej miski, dodaję jogurt, starty czosnek, miętę, pokrojony szczypiorek i oliwę. Mieszam i wkładam do lodówki na …
Zupa gulaszowa
Wołowinę pokroić na niewielkie kawałki, cebule posiekać, a marchew, korzeń pietruszki i selera obrać i pokroić w kostkę
osobno obrać pomidor, a następnie pokroić go w drobną kostkę wraz z papryką czerwoną, a czosnek drobno posiekać w garnku, w którym będziemy gotować …
Zupa ogórkowa
Do bulionu dokładam warzywa, gotuję jeszcze pół godziny i odlewam przez sitko samą zupę. Można też osobno ugotować wywar z warzyw i połączyć oba płyny, np. gdy gotowy bulion mamy już w lodówce. W zupie gotuję przez 15-20 minut ziemniaczki, …
Kapuśniak z młodej kapusty
Mięso opłukać, włożyć do garnka, zalać zimną wodą i gotować na średnim ogniu. W czasie tego pierwszego etapu gotowania woda zrobi się mętna, a po 10 -15 minutach pojawi się piana (tzw. szum), którą należy zebrać wazówką z …
