Czerwony barszcz wigilijny

Dodany 10 listopada, 2011. Kategorie Zupy Dania główne

Oczyszczone buraki obrać,drobno pokroićugotować i odcedzić. Cebulę pokroić w drobną kosteczkę i zeszklić na rozgrzanym oleju. Umytre mięso doprawić, ugotować wywar, dodać oczyszczoną i pokrojoną włoszczyznę i podsmażoną cebulę. Całość gotować aż do miękkości. Do wywaru dodać kiszony barszcz, ocet,sól,cukier, …

Zupa pomidorowa

Dodany 27 października, 2011. Kategorie Zupy

Do 1,5 litra wywaru z kości i warzyw dodajemy liść laurowy,ziele angielskie,cebulę,czosnek w całości i pokrojone w kostkę warzywa. Pomidory umyć,drobno pokroić i dodać do wywaru razem z koncentratem. Całość gotujemy około aż warzywa będą miękkie. Zupę na końcu zabielić …

Zupa ogórkowa

Dodany 13 października, 2011. Kategorie Zupy

Umyte ogórki obrać, zetrzeć na tarce dodać masło i trochę poddusić.  Następnie należy dodać bulion i zagotować. Do wrzącej zupy dodać mąkę rozprowadzoną w wodzie i stale mieszając zagotować. Odstawić, dodać masło, śmietanę, doprawić do smaku solą, cukrem i posypać …

Zupa grochowa z wędzonym boczkiem

Dodany 12 października, 2011. Kategorie Zupy

Z umytych, porąbanych na kawałki kości i 200g wieprzowiny bez kości przez 60 minut gotować wywar. Po tym czasie dodać umytą włoszczyznę i gotować aż będzie miękka. Wywar przecedzić. Przebrany i opłukany groch, zalać wywarem i zagotować.  Cebulkę, mięso i …

Zupa dyniowa

Dodany 11 października, 2011. Kategorie Zupy

Przepis na pyszną zupę dyniową.
W garnku zeszklić cebulkę, dodać obraną i pokrojoną w kosteczkę dynię. Przyprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową i smażyć około 10 minut, stale mieszając. Kiedy dynia jest już miękka wlewamy do garnka wywar lub wodę tak, aby …

Zupa krem z dyni

Dodany 11 października, 2011. Kategorie Zupy

Przepis na pyszną zupę krem z dyni z kukurydzą.
W garnku zeszklić cebulkę, dodać obraną i pokrojoną w kosteczkę dynię. Przyprawić solą, pieprzem i smażyć około 10 minut, stale mieszając. Gdy dynia jest już miękka wlewamy do garnka bulion lub wywar …

Żurek chłopski

Dodany 5 października, 2011. Kategorie Zupy

Wywar z warzyw i mięsa zagotować z zakwasem. Do całości dodać śmietanę zmieszaną z mąką,dodać wrzące mleko i doprawić do smaku. Dopełnieniem żurku mogą być ziemniaczki ze skwarkami.

Barszcz wigilijny

Dodany 5 października, 2011. Kategorie Zupy

Umyte buraki zalać wodą i ugotować. Po ostudzeniu obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Obraną cebulkę pokroić w kostkę i podsmażyć. Do cebulki dodać obraną ze skórki i pokrojoną w plasterki kiełbasę i smażyć aż się zrumieni. …

Krem z dyni

Dodany 5 października, 2011. Kategorie Zupy

Dynię obrać i usunąć pestki.  Pokroić dynię  na kawałeczki, włożyć do garnka, zalać wodą,gotować na małym ogniu do miękkości. Odcedzić i przetrzeć przez sito. Obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki ugotować oddzielnie. Cebule obrać,pokroić i zeszklić na oleju. Do przetartej …