Oczyszczone buraki obrać,drobno pokroićugotować i odcedzić. Cebulę pokroić w drobną kosteczkę i zeszklić na rozgrzanym oleju. Umytre mięso doprawić, ugotować wywar, dodać oczyszczoną i pokrojoną włoszczyznę i podsmażoną cebulę. Całość gotować aż do miękkości. Do wywaru dodać kiszony barszcz, ocet,sól,cukier, …

Zupa pomidorowa
Do 1,5 litra wywaru z kości i warzyw dodajemy liść laurowy,ziele angielskie,cebulę,czosnek w całości i pokrojone w kostkę warzywa. Pomidory umyć,drobno pokroić i dodać do wywaru razem z koncentratem. Całość gotujemy około aż warzywa będą miękkie. Zupę na końcu zabielić …
Zupa ogórkowa
Umyte ogórki obrać, zetrzeć na tarce dodać masło i trochę poddusić. Następnie należy dodać bulion i zagotować. Do wrzącej zupy dodać mąkę rozprowadzoną w wodzie i stale mieszając zagotować. Odstawić, dodać masło, śmietanę, doprawić do smaku solą, cukrem i posypać …
Zupa grochowa z wędzonym boczkiem
Z umytych, porąbanych na kawałki kości i 200g wieprzowiny bez kości przez 60 minut gotować wywar. Po tym czasie dodać umytą włoszczyznę i gotować aż będzie miękka. Wywar przecedzić. Przebrany i opłukany groch, zalać wywarem i zagotować. Cebulkę, mięso i …
Zupa dyniowa
Przepis na pyszną zupę dyniową.
W garnku zeszklić cebulkę, dodać obraną i pokrojoną w kosteczkę dynię. Przyprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową i smażyć około 10 minut, stale mieszając. Kiedy dynia jest już miękka wlewamy do garnka wywar lub wodę tak, aby …
Zupa krem z dyni
Przepis na pyszną zupę krem z dyni z kukurydzą.
W garnku zeszklić cebulkę, dodać obraną i pokrojoną w kosteczkę dynię. Przyprawić solą, pieprzem i smażyć około 10 minut, stale mieszając. Gdy dynia jest już miękka wlewamy do garnka bulion lub wywar …
Żurek chłopski
Wywar z warzyw i mięsa zagotować z zakwasem. Do całości dodać śmietanę zmieszaną z mąką,dodać wrzące mleko i doprawić do smaku. Dopełnieniem żurku mogą być ziemniaczki ze skwarkami.
Barszcz wigilijny
Umyte buraki zalać wodą i ugotować. Po ostudzeniu obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Obraną cebulkę pokroić w kostkę i podsmażyć. Do cebulki dodać obraną ze skórki i pokrojoną w plasterki kiełbasę i smażyć aż się zrumieni. …
Krem z dyni
Dynię obrać i usunąć pestki. Pokroić dynię na kawałeczki, włożyć do garnka, zalać wodą,gotować na małym ogniu do miękkości. Odcedzić i przetrzeć przez sito. Obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki ugotować oddzielnie. Cebule obrać,pokroić i zeszklić na oleju. Do przetartej …
