Chłodnik ze szpinaku

Dodany 5 czerwca, 2014. Kategorie Zupy

W garnku rozgrzewamy oliwę i masło, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, szklimy i dodajemy szpinak z czosnkiem. Gdy szpinak się poddusi, odstawiamy go do wystygnięcia. Dodajemy kefir i śmietanę, miksujemy i doprawiamy solą i pieprzem. Wstawiamy do lodówki, …

Zupa ogórkowa z grzanką

Dodany 29 maja, 2014. Kategorie Zupy Dania główne

Do garnka wrzucamy boczek, marchewkę, pietruszkę, seler, liście laurowe, ziele angielskie, ziarna pieprzu, odrobinę soli, a do tego pokrojone wcześniej w kostkę ziemniaki i zalewamy wodą. Gotujemy aż ziemniaki będą miękkie, wyciągamy boczek, liście laurowe oraz ziarna pieprzu …

Zupa z sałaty zielonej

Dodany 14 maja, 2014. Kategorie Zupy

Obrane ziemniaki pokrój w małe kostki. Czosnek obierz i posiekaj drobno. Oba składniki wraz z zielem angielskim i listkami laurowymi gotuj w bulionie pod przykryciem aż będą miękkie. Dodaj przyprawy oraz cukinię pokrojoną w kostkę, gotuj 10 minut, następnie zdejmij …

Migdałowa zupa

Dodany 13 maja, 2014. Kategorie Zupy

Migdały sparz w wrzątku, następnie obierz ze skórki i utrzyj przy pomocy malaksera, podczas miksowania co chwila kilka kropel wody.
Pod koniec miksowania dodaj kilka łyżek gorącego mleka, przełóż masę do garnka i gotuj 20 minut pod przykryciem na małym ogniu.
Po upływie …

Botwinka

Dodany 12 maja, 2014. Kategorie Zupy

Bulion zagotuj w garnku, a następnie dodaj do niego starte na tarce o dużych oczkach marchewkę i pietruszkę oraz buraka pokrojonego w kostkę. Gotuj na wolnym ogniu przez ok. 10 minut, a następnie dodaj drobno posiekaną botwinkę (łodygi, liście i obrane …

Zupa prykowo-pomidorowa

Dodany 17 kwietnia, 2014. Kategorie Zupy Dania główne

Do garnka wlać około 2 litry wody. Dodać opłukanie kości ze schabu, liście laurowe, ziarenka ziela angielskiego, czarnego pieprzu i kolendry. Razem zagotować i pogotować 60 minut na małym ogniu pod przykryciem. Marchew obrać ze skórki, opłukać i pokroić w …

Krem z marchewki zupa

Dodany 13 marca, 2014. Kategorie Zupy

Cebulę zeszklić na oliwie, dodać marchewkę pokrojoną w kostkę, przesmażyć, dodać ziemniaki, zalać bulionem warzywnym. Gotować 15 minut zmiksować, doprawić do smaku solą, pieprzem, imbirem.

Zupa z zielonego groszku

Dodany 13 lutego, 2014. Kategorie Zupy

Cebulę drobno kroimy, wrzucamy do garnka na rozgrzane masło, podduszamy. Dodajemy groszek i zalewamy bulionem lub wodą. Gotujemy ok. 10 minut. Wlewamy mleko, gotujemy 2-3 minuty. Następnie przyprawiamy do smaku. Miksujemy.

Zupa gulaszowa

Dodany 30 stycznia, 2014. Kategorie Zupy Dania główne

Mięso umyć i osuszyć, pokroić w kostkę i oprószyć solidnie papryką słodką, ostrą i kminkiem. Odstawić na co najmniej dwie godziny. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć lekko na oleju. Następnie dodać doprawione mięso i smażyć aż lekko się zarumieni. Podsmażone mięso …

Pikantna zupa

Dodany 28 stycznia, 2014. Kategorie Zupy

Zagotuj bulion drobiowy z piersią kurczaka i drobno posiekaną cebulą. Dopraw solą, pieprzem, kminkiem, liściem laurowym oraz tymiankiem. Gotuj około 20 minut na małym ogniu. Dodaj chili. Ząbki czosnku obierz, potem pokrój w cienkie plasterki. Zupę przecedź przez sitko, mięso odłóż, aby przestygło. …