Zupa z sałaty rzymskiej

Dodany 27 stycznia, 2014. Kategorie Zupy

Sałatę oczyścić, opłukać, pokroić w paseczki, zalać wywarem i ugotować. Parówki pokroić w plasterki. Cebulę drobno pokroić i usmażyć na oliwie, dodać koncentrat pomidorowy, oprószyć mąką i ciągle mieszając chwile smażyć. Dodać do sałaty i prówek i pogotować kilka minut. …

Grochówka inaczej

Dodany 23 stycznia, 2014. Kategorie Zupy

Groch moczyć w wodzie całą noc, a następnie gotować w niewielkiej ilości wody. czosnek obrać i dodać do grochu. Gdy groch będzie miękki zmiksować i dodać majeranek, podgrzać wywar warzywny i dodać do zmiksowanego grochu. Ziemniaki obrać pokroić w kostkę …

Wigilijna zupa orzechowa

Dodany 10 grudnia, 2013. Kategorie Zupy Boże Narodzenie

Do wody dodać posiekane orzechy. Kiedy woda zacznie się gotować, dodać kostki. Gotować ok. 10 minut. Zmiksować blenderem (nie musi być bardzo dokładnie). Pół szklanki bulionu odlać i dodać do niego śmietanę. Dokładnie wymieszać i przelać do reszty bulionu. Doprawić …

Zupa curry

Dodany 28 listopada, 2013. Kategorie Zupy

Cebule pokroić w drobną kostkę, z papryczki usunąć pestki, pokroić drobno, razem z cebulą przesmażyć przez moment na oliwie. W tym czasie jabłka pokroić w ósemki. Do garnka z cebulą i chili dodać imbir, curry i jabłka. Wymieszać, podsmażyć 1-2 minuty. Zalać bulionem …

Zupa porowa

Dodany 17 października, 2013. Kategorie Zupy

Rozgrzewamy oliwę i szklimy cebulkę, dodajemy pokrojony w plasterki por i pokrojone w kostkę ziemniaki. Smażymy chwilę, aż por zmięknie. Dodajemy gałązki tymianku i listek laurowy i zalewamy bulionem. Gdy ziemniaki będą już ugotowane dolewamy mleko, gdy zupa znów się …

Zupa z dyni na mleku

Dodany 10 września, 2013. Kategorie Zupy

Dynię obrać ze skóry, umyć, usunąć pestki, pokroić w kostkę i ugotować w małej ilości wody, zmiksować.  Z mąki i jajka  i wody zagnieść gęste ciasto. Zetrzeć na tarce o dużych oczkach zacierki. Ugotować zacierki na mleku, dodać przecier z …

Zupa grzybowa

Dodany 6 września, 2013. Kategorie Zupy

Z włoszczyzny przygotować wywar, około 2 litrów, doprawić. Cebulę podsmażyć na oliwie, wrzucić umyte, poszatkowane grzyby, podsmażyć. Do wywaru dodać ziemniaki, grzyby, gotować na małym ogniu. Doprawić do smaku, podawać z łyżką śmietany i poszatkowaną pietruszką.

Zupa pomidorowo paprykowa

Dodany 30 sierpnia, 2013. Kategorie Zupy

Do rosołu wrzucamy marchewkę, pietruszkę, na patelni podsmażamy cebule, pomidory , paprykę, czosnek, wrzucamy do zupy, gotujemy do miękkości, blendujemy. Doprawiamy, podajemy z łyżką śmietany, bądź jogurtu greckiego. Posypujemy poszatkowaną bazylią.

Zupa krem z cukinii

Dodany 22 sierpnia, 2013. Kategorie Zupy

W garnku na maśle szklimy posiekaną cebulę, cukinię kroimy w kostkę, plasterki, dodajemy do cebuli i zalewamy bulionem, dodajemy przyprawy i gotujemy przez około 10-15 minut. Po ugotowaniu blendujemy, podajemy z łyżką jogurtu, posypujemy parmezanem.

Zupa czosnkowa

Dodany 17 czerwca, 2013. Kategorie Zupy

Czosnek obrać, ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Cebule obrać i drobno posiekać. W garnku rozgrzać 1/3 masła i dusić na nim czosnek, następnie dodać cebulę i dusić, dodać ziemniaki i resztę masła. Po 10 minutach gotowania wszystkie składniki …