Sałatę oczyścić, opłukać, pokroić w paseczki, zalać wywarem i ugotować. Parówki pokroić w plasterki. Cebulę drobno pokroić i usmażyć na oliwie, dodać koncentrat pomidorowy, oprószyć mąką i ciągle mieszając chwile smażyć. Dodać do sałaty i prówek i pogotować kilka minut. …

Grochówka inaczej
Groch moczyć w wodzie całą noc, a następnie gotować w niewielkiej ilości wody. czosnek obrać i dodać do grochu. Gdy groch będzie miękki zmiksować i dodać majeranek, podgrzać wywar warzywny i dodać do zmiksowanego grochu. Ziemniaki obrać pokroić w kostkę …
Wigilijna zupa orzechowa
Do wody dodać posiekane orzechy. Kiedy woda zacznie się gotować, dodać kostki. Gotować ok. 10 minut. Zmiksować blenderem (nie musi być bardzo dokładnie). Pół szklanki bulionu odlać i dodać do niego śmietanę. Dokładnie wymieszać i przelać do reszty bulionu. Doprawić …
Zupa curry
Cebule pokroić w drobną kostkę, z papryczki usunąć pestki, pokroić drobno, razem z cebulą przesmażyć przez moment na oliwie. W tym czasie jabłka pokroić w ósemki. Do garnka z cebulą i chili dodać imbir, curry i jabłka. Wymieszać, podsmażyć 1-2 minuty. Zalać bulionem …
Zupa porowa
Rozgrzewamy oliwę i szklimy cebulkę, dodajemy pokrojony w plasterki por i pokrojone w kostkę ziemniaki. Smażymy chwilę, aż por zmięknie. Dodajemy gałązki tymianku i listek laurowy i zalewamy bulionem. Gdy ziemniaki będą już ugotowane dolewamy mleko, gdy zupa znów się …
Zupa z dyni na mleku
Dynię obrać ze skóry, umyć, usunąć pestki, pokroić w kostkę i ugotować w małej ilości wody, zmiksować. Z mąki i jajka i wody zagnieść gęste ciasto. Zetrzeć na tarce o dużych oczkach zacierki. Ugotować zacierki na mleku, dodać przecier z …
Zupa grzybowa
Z włoszczyzny przygotować wywar, około 2 litrów, doprawić. Cebulę podsmażyć na oliwie, wrzucić umyte, poszatkowane grzyby, podsmażyć. Do wywaru dodać ziemniaki, grzyby, gotować na małym ogniu. Doprawić do smaku, podawać z łyżką śmietany i poszatkowaną pietruszką.
Zupa pomidorowo paprykowa
Do rosołu wrzucamy marchewkę, pietruszkę, na patelni podsmażamy cebule, pomidory , paprykę, czosnek, wrzucamy do zupy, gotujemy do miękkości, blendujemy. Doprawiamy, podajemy z łyżką śmietany, bądź jogurtu greckiego. Posypujemy poszatkowaną bazylią.
Zupa krem z cukinii
W garnku na maśle szklimy posiekaną cebulę, cukinię kroimy w kostkę, plasterki, dodajemy do cebuli i zalewamy bulionem, dodajemy przyprawy i gotujemy przez około 10-15 minut. Po ugotowaniu blendujemy, podajemy z łyżką jogurtu, posypujemy parmezanem.
Zupa czosnkowa
Czosnek obrać, ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Cebule obrać i drobno posiekać. W garnku rozgrzać 1/3 masła i dusić na nim czosnek, następnie dodać cebulę i dusić, dodać ziemniaki i resztę masła. Po 10 minutach gotowania wszystkie składniki …
