Chłodnik z awokado

Dodany 26 marca, 2013. Kategorie Zupy Dania główne

Umyte awokado przekroić na pół, usunąć pestkę, skórkę. Miąższ pokroić w kostkę. Ogórka obrać i pokroić w kostkę, łodygę selera pokroić w plastry. Maślankę i jogurt wymieszać razem, dodać kolendrę i zmiksować. Stopniowo dodawać pozostałe składniki, awokado, cebulę, seler, limonkę, …

Zupa krem z pieczarek

Dodany 15 marca, 2013. Kategorie Zupy

Cebulę posiekać w drobną kostkę, pieczarki w grubą kostkę. W garnku rozpuścić jedną łyżkę masła i zeszklić cebulę, nie rumieniąc. Dodać kolejną łyżkę masła i zrumienić pieczarki. Po usmażeniu do garnka dodać bulion i zagotować. Po zagotowaniu zmniejszyć ogień, przykryć …

Zupa krem z kalafiora

Dodany 14 marca, 2013. Kategorie Zupy

Umyte i osuszone grzyby usmażyć na maśle i oleju. Pod koniec smażenia doprawić pieprzem i solą. Po usmażeniu grzyby odłożyć na bok.
Podzielonego na różyczki kalafiora włożyć do garnka. Do garnka dodać maslo o ilej. Obrane ziemniaki i cebulę pokroić i …

Zupa grzybowa

Dodany 4 marca, 2013. Kategorie Zupy

Opłukane i osuszone grzyby pokroić.  Grzyby smażyć na maśle i oleju. Pod koniec smażenia doprawić solą i pierzem. Po usmażeniu grzyby wyjąć.

Na patelni roztopić kolejną łyżkę masła i zeszklić na niej pokrojoną cebulę z czosnkiem. Do smażącej się cebuli dodać …

Zupa ogórkowa

Dodany 28 stycznia, 2013. Kategorie Zupy

Ogórki zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Ugotować bulion mięsno warzywny. Kiedy bulion się zagotuje dodać żeberka i kostkę rosołową, przyprawy oraz pokrojone w kostkę warzywa. Kiedy całość się zagotuje dodać ogórki. Po ugotowaniu zupę zaprawić śmietaną. Przed podaniem posypać …

Chłodnik pomidorowy

Dodany 18 stycznia, 2013. Kategorie Zupy

Zsiadłe mleko lub kefir mocno schłodzić. Pomidory przelać wrzącą wodą, obrać ze skórki. Następnie pokroić je w kostkę, oddzielając jednoczęsnie nasiona. Zieleninę posiekać, część rozetrzeć z odrobiną soli. Przed samym podaniem roztrzepać mleko, dodać pomidory oraz świeżą i roztartą zieleninę, …

Żurek wigilijny

Dodany 2 stycznia, 2013. Kategorie Zupy

Grzyby umyć, namoczyć i ugotować. Cebulę obrać, opłukać, pokroić w kostkę, podsmażyć lekko rumieniąc, zalać wodą, dodać przyprawy, gotować 6-8 godzin na wolnym ogniu. Następnie połączyć z chlebem pokrojonym w kostkę, wywarem z grzybów, grzybami pokrojonymi w paski, zakwasem, zagotować …

Barszcz z ryb

Dodany 20 grudnia, 2012. Kategorie Zupy

Buraki umyć, oczyścić, opłukać, zalać wodą, ugotować, wyjąć, wystudzić, obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Potem połąćzyć z wywarem, koncentratem pomidorowym, przyprawami i zakwasem. Chwilę pogotować, przecedzić, wlać śmietanę wymieszaną z mąką, zagotować i doprawić. posypać posiekanym koperkiem, …

Zupa krem z kukurydzy

Dodany 19 grudnia, 2012. Kategorie Zupy

Kukurydzę oczyścić, opłukać i zalać wrzącą, osoloną wodą z dodatkiem cukru, ugotować, wyłuskać ziarno. Orzechy sparzyć, obrać ze skórki, posiekać. tłuszcz rozgrzać, wymieszać z mąką, zasmażyć nie rumieniąc, rozprowadzić zimnym wywarem szybko mieszając trzepaczką i gotować ok. 5 minut na …

Zupa cebulowa ze śmietaną

Dodany 17 grudnia, 2012. Kategorie Zupy

Cebulę obrać, opłukać, pokroić drobno, usmażyć nie rumieniąc, zalać wywarem i ugotować. Następnie przetrzeć, połączyć ze śmietaną wymieszaną z mąką, chwilę pogotować, doprawić, wymieszać z posiekaną natką pietruszki. podawać z grzankami z chleba pszennego.