Buraki oczyścić, obrać, drobno pokroić ugotować i odcedzić. Cebulę pokroić w drobną kosteczkę i zeszklić na rozgrzanym oleju. Umyte mięso doprawić, ugotować wywar, dodać oczyszczoną i pokrojoną włoszczyznę i podsmażoną cebulę. Całość gotować aż do miękkości. Do wywaru dodać kiszony …

Prosty żurek na wigilię
Przygotowany wcześniej wywar z warzyw i mięsa zagotować z zakwasem. Do tak powstałego wywaru dodać śmietanę zmieszaną z mąką, wrzące mleko i doprawić do smaku. Do żurku podawać ziemniaczki ze skwarkami.
Zupa marchwiowa
Obraną marchew zetrzeć na tarce o drobnych otworach, podsmażyć na maśle, zalać śmietaną i dusić do miękkości. Tłuszcz rozgrzać, wymieszać z mąką i zasmażyć nie rumieniąc. Następnie rozprowadzić zimnym rosołem szybko mieszając trzepaczką, dodać marchew i gotować ok. 5 minut …
Zupa drobiowa
Filety opłukać, osuszyć i pokroić w kostkę. Ziemniaki obrać, umyć i także pokroić w kostkę. Por oczyścić, dokładnie opłukać i pokroić w plasterki. Cebulę obrać i posiekać. W garnku roztopić masło, włożyć ziemniaki, cebulę i por, dusić przez 3 minuty. …
Zupa krem z pieczarek
Pieczarki i cebulę pokroić w plasterki, udusić na maśle, przełożyć do garnka z bulionem i zagotować. Dolać zawiesinę z mąki i 5 łyżek wody. Gotować kilka minut, zdjąć z ognia, zmiksować i jeszcze raz podgrzać. Żółtka wymieszać ze śmietaną i …
Pomidorowa
Przygotować wywar z warzyw i kości. Cebulę obrać, posiekać, podsmażyć, dodać koncentrat pomidorowy i posiekany czosnek.
Całość smażyć kilka minut na wolnym ogniu. Zalać wywarem z kości i warzyw. Ugotować ryż. Zupę doprawić solą i pieprzem i podawać z natką …
Zupa z dyni
Cebulę obrać, pokroić i zeszklić w garnku. Dynię obrać i pokroić w kostkę. Doprawić solą, pieprzem i smażyć 10 minut, stale mieszając. Kiedy dynia zrobi się miękka, wlać do garnka bulion lub wywar tak, aby przykryć dynię, dodać kukurydzę. Całość …
Zupa krem z pieczarek
Pieczarki oczyścić, opłukać, drobno pokroić i smażyć. Tłuszcz rozgrzać, wymieszać z mąką, zasmażyć nie rumieniąc, rozprowadzić zimnym wywarem szybko mieszając trzepaczką, dodać pieczarki i i gotować około 5 minut na wolnym ogniu. Następnie połączyć ze śmietaną wymieszaną z żółtkiem i …
Zupa krem z marchwi
Marchew umyć, obrać, opłukać, zetrzeć na tarce o drobnych otworach, podsmażyć na maśle, zalać śmietaną i dusić do miękkości. Tłuszcz rozgrzać, wymieszać z mąką i zasmażyć nie rumieniąc. Następnie rozprowadzić zimnym rosołem szybko mieszając trzepaczką, dodać marchew i gotować ok. …
Zupa krem z kalafiorów
Kalafior obrać z zielonych liści, opłukać, podzielić na małe różyczki, włożyć do wywaru, ugotować, wyjąć i przetrzeć.Tłuszcz rozgrzać, wymieszać z mąką, zasmażyć nie rumieniąc, rozprowadzić zimnym wywarem szybko mieszając trzepaczką i gotować około 5 minut na wolnym ogniu. Następnie połączyć …
