Sałatka brokułowa z orzechami

Brokuł umyć, podzielić na różyczki i ugotować na półtwardo w osolonym wrzątku. Odcedzić i przepłukać zimną wodą, co sprawi ze warzywo zachowa intensywnie zielony kolor. Seler naciowy pokroić w cienkie plasterki. Połączyć wszystkie składniki sosu i wymieszać. Sos powinien mieć gęstą, jednolitą konsystencję. Do miski włożyć brokuły, seler i sos. Wymieszać i posypać orzechami. Sałatkę odstawić na godzinę do lodówki.

Tagi: , , , , , , , , , , , , ,

Składniki

  • brokuł
  • 4 łodygi selera naciowego
  • garść orzechów laskowych
  • Sos:
  • 4 łyżki oliwy
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 2 ząbki czosnku
  • sok z połowy cytryny
  • łyżka miodu
  • pieprz
  • sól
Serves 5
Czas potrzebny do zrobienia sałatki brokułowej z orzechami: 12 minut,