Sałatka nicejska

Czosnek drobno pokroić, zalać oliwą odstawić. Pomidory obrać ze skórki, pokroić w łódeczki, posypać solą odstawić. Fasolkę ugotować al dente, ostawić do ostudzenia. Jajka ugotować na twardo. Do miski wrzuć porwaną sałatę, na nią połóż fasolkę, pomidory, oliwki i anchois.Skropić sokiem z cytryny. Poukładać na to jajka pokrojone w ćwiartki, posypać ziołami, polać czosnkową oliwą (czosnek wyrzuć). Popieprzyć.

Tagi: , ,

Składniki

  • główka sałaty rzymskiej
  • solidna garść zielonej fasolki
  • trzy pomidory
  • garść czarnych oliwek
  • filety anchois (koło 10)
  • 3 jajka
  • bazylia,oregano, szczypiorek
  • ząbek czosnku
  • 3 łyżki oliwy
  • połówka cytryny
  • sól i pieprz
Serves 2
Czas potrzebny na przygotowanie sałatki:30 minut