Sałatka śledziowa

Rodzynki zalewamy w kubku wrzątkiem i zostawiamy na 15 minut. Odcedzamy Na patelni podsmażamy na oliwie pokrojoną w kostkę cebulę. Kiedy cebula zmięknie dodajemy do niej miód i koncentrat pomidorowy, smażymy około 1 minuty. Kiedy masa jest za gęsta dodajemy trochę wody, tak aby powstały sos nie był bardzo gęsty. Dodajemy rodzynki , mieszamy i odstawiamy do przestygnięcia. Śledzie obieramy ze skóry i kroimy na mniejsze kawałki. W misce układamy na przemian (zaczynając od sosu) sos i śledzie. Ostatnią warstwą ma być sos. Odstawiamy na minimum 4 godziny do lodówki.

Składniki

  • 6 płatów marynowanych śledzi
  • 1 duża cebula pokrojona w kostkę
  • 1 łyżka miodu
  • ½ szklanki rodzynek
  • 2 łyżki dobrego koncentratu pomidorowego
  • Troszkę wody
Serves 4
Czas przygotowywania: 30 minut


Skomentuj Przepis

Test antyspamowy:

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.