Sałatka warzywna w galarecie

Marchewkę, pietruszkę i seler ugotować w 1 litrze wody. Przygotować galaretę: żeatynę namoczyć w małej ilości zimnej wody. Jarzyny wyjąć z wywaru, wywar przecedzić, dodać żelatynę, doprowadzić do wrzenia, przyprawić do smaku pieprzem, solą i ostudzić.
Marchewki nie kroić, pietruszkę i seler dekoracyjnie pokroić, groszek połączyć z pokrojonymi warzywami. Obrać ogórki i pokroić. Wędlinę pokroić w kostkę, dodać do jarzyn razem z ogórkami. Wymieszać, zalać tężejącym wywarem, wstawić do lodwki. Udekorować gałązkami natki pietruszki, wstawić ponownie do lodówki.

Tagi: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Składniki

  • 2 marchewki
  • pietruszka
  • 1/2 selera
  • 1 puszka zielonego groszku
  • 2 kiszone ogórki
  • 200g wędlin (szynka, kiełbasa itp.)
  • natka pietruszki
  • Galareta:
  • 2 łyżki żelatyny
  • wywar z warzyw
  • pieprz
  • sól
Serves 4
Czas potrzebny do przygotowania: około 60 minut.