Sałatka z indykiem

Ryż ugotować na sypko w wodzie z dodatkiem kurkumy i  sosu sojowego, osączyć i ostudzić. Z cykorii wyciąć gorzki środek, a listki umyć i pokroić w paski. Jabłko obrać i pokroić w słupki, skropić sokiem z cytryny. Indyka pokroić w kostkę. Rodzynki sparzyć wrzątkiem i osączyć.

Migdały włożyć na minutę do wrzącej wody, wyjąć, ostudzić, obrać ze skórki, podzielić na połówki.

Wszystkie produkty wymieszać z majonezem i jogurtem. Doprawić do smaku pieprzem i solą.

Tagi: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Składniki

  • 400g upieczonej piersi indyka
  • 1/2 szklanki długoziarnistego ryżu
  • 3-4 cykorie
  • 1 duże słodkie jabłko
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 2 łyżki rodzynek
  • 15 migdałów
  • 1łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 3 łyżki majonezu
  • mały jogurt naturalny
  • pieprz
  • sól
Serves 5
Czas potrzebny do przygotowania sałatki: 15 minut.