Sandacz

Oczyszczonego sandacza podzielić na dwie części, wyjąć kręgosłup i ości, mięso natrzeć solą. Po 30 minutach osuszyć, pokroić na niezbyt duże kawałki. Przygotować gęste ciasto naleśnikowe: dokładnie wymieszać mleko z żółtkami, stopionym masłem, solą i pieprzem.
Stale mieszając, stopniowo dodawać mąkę, a następnie ubitą na sztywno pianę z białek. Kawałki sandacza lekko oprószyć mąką,zanurzać w cieście, smażyć wolno na rozgrzanym tłuszczu, podawać posypane natką.

Tagi: , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Składniki

  • 1 kg sandacza (filety)
  • 1 szklanka mleka
  • 2 jajka
  • 1 łyżka stopionego masła
  • 3 łyżki mąki
  • 2 łyżki natki pietruszki
  • tłuszcz do smażenia
  • pieprz
  • sól
Serves 4
Czas potrzebny do przyrządzenia sandacza: 60 minut.


Skomentuj Przepis

Test antyspamowy:


− 5 = dwa