Sernik dyniowy

Ciasteczka pokruszyć na piasek, wymieszać ze stopionym masłem i cynamonem.  Masę ciasteczkową wyłożyć na spód tortownicy o średnicy 23cm, wyłożonej uprzednio papierem do pieczenia. Włożyć do lodówki na czas przygotowywania masy serowej. Cukier, cukier waniliowy, sól i przyprawy wymieszać. W oddzielnej misce utrzeć ser, stopniowo dodając cukier z przyprawami. Ciągle ucierając masę, dodawać po jednym jajku. Na końcu dodać pure z dyni i wanilię. Masę serową wylać na schłodzony spód. Piec w 180  stopniach C przez około 1 godzinę. Wyłączyć piekarnik. Studzić najpierw w zamkniętym piekarniku (około pół godziny), następnie otworzyć drzwiczki piekarnika i ostudzić sernik. Schłodzić w lodówce. Następnie wykonać polewę czekoladową rozpuszczając czekoladę i masło w kąpieli wodnej. Polewę rozsmarować na schłodzonym serniku, pozostawić aby stężała.

Tagi: , , ,

Składniki

  • 250 g pokruszonych ciasteczek owsianych
  • 120 g stopionego masła
  • łyżeczka cynamonu
  • 220 g cukru
  • łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
  • 0,5 łyżeczki mielonych goździków
  • 0,5 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 kg mielonego twarogu
  • 5 dużych jajek
  • cukier waniliowy
  • 2 szklanki pure dyniowego
  • tabliczka gorzkiej czekolady
  • 60g masła
Serves 5
Czas przygotowania: 1 godzina