Sernik wiedeński

Przygotować tortownicę o średnicy 30 cm, wysmarować tłuszczem, obsypać tartą bułką i wstawić do dobrze nagrzanego piekarnika. Ser dwukrotnie zmielić. Oddzielić białka od żółtek. Masło utrzeć na pulchną masę i dodawać stale ucierając: żółtka, przesiany cukier puder, cukier waniliowy i dwukrotnie zmielony ser. Białka ubić na sztywną pianę. Połowę piany wyłożyć na masę serową i bardzo delikatnie wymieszać. Potem dodać druga połowę piany,sól, kaszę mannę, opłukane rodzynki, skórkę pomarańczową. Całość bardzo delikatnie wymieszać i włożyć do tortownicy. Piec około 1 godziny w temperaturze 180°C.
Po upieczeniu sernik bardzo delikatnie wyjąć i ostudzić. Aby zrobić lukier należy wymieszać cukier puder z sokiem z jednej cytryny. Lukrem dekorować ostudzony sernik.

 

 

Tagi: , , , , , , , , ,

Składniki

  • 1 kg tłustego sera
  • 10 jajek
  • 300 g masła
  • 1 paczka cukru waniliowego
  • 50 g kaszy manny
  • 400g cukru pudru
  • szczypta soli
  • 3-4 łyżki rodzynek
  • 2-3 łyżki skórki pomarańczowej (smażonej)
  • 2 łyżki tłuszczu
  • 3 łyżki bułki tartej
  • Lukier:
  • 300 g cukru pudru
  • sok z jednej cytryny
Serves 5
Czas przygotowania ciasta: około180 minut.


Skomentuj Przepis

Test antyspamowy:


dziewięć − 1 =