Śledź marynowany z imbirem

ledzia obieramy ze skóry i kroimy na kawałki. Cebule kroimy w plasterki. Do miseczki wlewamy sos teriyaki, miód i sok z cytryny, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i starty na tarce imbir- mieszamy aby uzyskać jednolity sos. Śledzia układamy w słoiku lub salaterce, na wierzchu kładziemy plasterki cebuli i zalewamy częścią sosu, czynność powtarzamy aż do momentu skończenia się składników, całość zalewamy olejem tak aby śledzie w całości były przykryte. Tak przygotowane śledzie odstawiamy na minimum 6 godzin do lodówki.

Tagi: ,

Składniki

  • 4 filety śledzi marynowanych
  • 1 mała cebula (może być czerwona )
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 łyżki sosu teriyaki
  • 2 łyżki miodu
  • Sok z ½ cytryny
  • 1 łyżeczka startego na drobnej tarce imbiru
  • Olej
Serves 5
Czas przygotowywania: 10 minut