Śledź po żydowsku

Umyte i wymoczone śledzie polać sokiem z cytryny. Mąkę wymieszać z ziołami prowansalskimi. Śledzie moczyć w śmietanie a następnie obtaczać w mące z przyprawami. Cebulkę pokroić w cienkie plasterki. Formę do pieczenia wysmarować tłuszczem. Na foremce ułożyć śledzie, cebulkę i wiórki zimnego masła. Całość oblać resztką pozostałej śmietany. Tak przyrządzonego śledzia należy podawać z pieczywem. Piec w piekarniku 30 minut w 200°C.

Tagi: , , , , , ,

Składniki

  • 6 filetów ze śledzia
  • 3 cebule
  • 250 ml śmietany
  • sok z cytryny
  • 10 dag masła
  • 4 duże łyżki mąki
  • tłuszcz do wysmarowania formy do pieczenia
Serves 5
Czas przyrządzania: 60 minut