Śledź w buraczkach

Śledzie marynowane obieramy ze skóry i kroimy na nie duże kawałki po skosie – przekładamy do miseczki. Jabłko obieramy i kroimy w drobną kostkę, to samo robimy z cebulą, dokładamy je do śledzi. Szczypiorek siekamy i przekładamy do miski razem z buraczkami. Majonez mieszamy ze śmietaną lub jogurtem, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i odrobiną cukru i takim sosem zalewamy śledzie z dodatkami. Całość delikatnie mieszamy i wstawiamy do lodówki na minimum godzinę aby smaki się połączyły. Śledzia posypujemy posiekanym szczypiorkiem i orzechami włoskimi.

Tagi: ,

Składniki

  • ½ kg śledzi marynowanych
  • 2 łyżki buraczków marynowanych
  • 1 cebula (może być czerwona )
  • 1 nieduże jabłko
  • Garść szczypiorku
  • Sól, pieprz
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki śmietany lub jogurtu naturalnego
Serves 4
Czas przygotowywania: 30 minut