Sos pomidorowy

Obieramy czosnek i rozgniatamy np. tłuczkiem do mięsa lub nożem, oliwę rozgrzewamy w rondelku i wrzucamy na nią czosnek, rumienimy go ale pilnujemy żeby sie nie przypalił, do rondelka z czosnkiem wlewamy pomidory i koncentrat, dodajemy sól, pieprz i cukier i dusimy ok 30-40 min. Po tym czasie dodajemy potarganą w rękach bazylię (nie kroimy jej nożem) dusimy jeszcze ok.5 min. i gotowe. Sos jest wyśmienity np jako baza do spaghetti lub sos na pizze itp…

Tagi: ,

Składniki

  • 800g pokrojonych pomidorów bez skórki (mogą być z puszki, ok. 2 puszki)
  • 2 czubate łyżeczki koncentratu (opcjonalnie dla wzmocnienia smaku)
  • 3 ząbki czosnku
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek extra virgine
  • 2 spore szczypty soli
  • 1 sora szczypta pieprzu
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 garść świeżej bazylii
Serves 4
Czas przygotowywania: 50 minut