Przepis na pyszną struclę z makiem.
Mąkę przesiać do miski (wcześniej odłożyć jedną łyżkę mąki). W mące zrobić zagłębienie, wkruszyć drożdże,dodać 1 łyżkę cukru,wlać mleko i zamieszać z niewielką ilością mąki. Tak zrobiony rozczyn oprószyć mąką i odstawić w ciepłe miejsce pod przykryciem na około 15 minut do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu dodajemy jajka, pozostały cukier masło, migdały, skórkę cytrynową,sól,wyrobić z mąką i rozczynem na drożdżowe ciasto. Ciasto należy wyrabiać tak długo, aż powstaną w nim pęcherzyki powietrza. Po dokładnym wyrobieniu odstawiamy ciasto w ciepłe miejsce pod przykryciem na około 40 minut, aż do wyrośnięcia.
Aby przygotować nadzienie z maku, należy gotować mak i1,5 szklanki mleka gotować razem na małym ogniu,aby mak dobrze napęczniał. Następnie mieszamy budyń z 1/2 litra mleka,masłem,żółtkiem i cukrem. Dodajemy całość do masy makowej i stale mieszając raz zagotować a następnie ostudzić.
Ciasto drożdżowe wykładamy na oprószonej mąką powierzchni i wałkujemy na grubość 1 cm. Całą masę makową rozsmarowujemy równomiernie po całym cieście Dwa dłuższe boki ciasta zwijamy od zewnątrz do środka. Zwiniętą struclę ułożyć na natłuszczonej wcześniej blaszce i ponownie pozostawić do wyrośnięcia na około 20 minut.Po wyrośnięciu wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 35-45 minut w temperaturze 200 °C.
Lukier:
Cukier puder przesiać i utrzeć z białkiem i sokiem z cytryny. Ciasto smarować polewą lukrową kiedy jest jeszcze ciepłe.
Dla dekoracji można posypać struclę migdałami, orzechami lub rodzynk
Tagi: ciasto drożdżowe, mak, strucla