Strucla z makiem

Przepis na pyszną struclę z makiem.
Mąkę przesiać do miski (wcześniej odłożyć jedną łyżkę mąki). W mące zrobić zagłębienie, wkruszyć drożdże,dodać 1 łyżkę cukru,wlać mleko i zamieszać z niewielką ilością mąki. Tak zrobiony rozczyn oprószyć mąką i odstawić w ciepłe miejsce pod przykryciem na około 15 minut do wyrośnięcia.  Po wyrośnięciu dodajemy jajka, pozostały cukier masło, migdały, skórkę cytrynową,sól,wyrobić z mąką i rozczynem na drożdżowe ciasto. Ciasto należy wyrabiać tak długo, aż powstaną w nim pęcherzyki powietrza. Po dokładnym wyrobieniu odstawiamy ciasto w ciepłe miejsce pod przykryciem na około 40 minut, aż do wyrośnięcia.
Aby przygotować nadzienie z maku, należy gotować mak i1,5 szklanki mleka gotować razem na małym ogniu,aby mak dobrze napęczniał. Następnie mieszamy budyń z 1/2 litra mleka,masłem,żółtkiem i cukrem. Dodajemy całość do masy makowej i stale mieszając raz zagotować a następnie ostudzić.
Ciasto drożdżowe wykładamy na oprószonej mąką powierzchni i wałkujemy na grubość 1 cm. Całą masę makową rozsmarowujemy równomiernie po całym cieście Dwa dłuższe boki ciasta zwijamy od zewnątrz do środka.  Zwiniętą struclę ułożyć na natłuszczonej wcześniej blaszce i ponownie pozostawić do wyrośnięcia na około 20 minut.Po wyrośnięciu wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 35-45 minut w temperaturze 200 °C.

Lukier:
Cukier puder przesiać i utrzeć z białkiem i sokiem z cytryny. Ciasto smarować polewą lukrową kiedy jest jeszcze ciepłe.

Dla dekoracji można posypać struclę migdałami, orzechami lub rodzynk

Tagi: , ,

Składniki

  • 500g mąki
  • 30g drożdży
  • 50g cukru
  • 1/4 litra letniego mleka
  • 2 jajka
  • 150g masła
  • 35g pokruszonych lub pokrojonych migdałów
  • skórka starta z 1 cytryny
  • szczypta soli
  • Nadzienie:
  • 250g mielonego maku
  • 1/2 litra mleka
  • 1 paczka budyniu waniliowego
  • 1 łyżka miękkiego masła
  • 1 żółtko
  • 100g cukru
  • Lukier:
  • 200g cukru pudru
  • 1 białko
  • sok z 1 cytryny
Serves 5
Czas przygotowania: 190 minut