Surówka z białej kapusty

Przygotować kapustę, usunąć uszkodzone liście, wyciąć głąb. Liście poszatkować na szatkownicy lub pokroić i przełożyć do miski. Opłukane rodzynki sparzyć wrzątkiem. Gdy spęcznieją pokroić w paski.Oczyszczoną paprykę pokroić w drobną kostkę lub słupki. Groszek odsączyć z zalewy. Umyty koperek posiekać. Wszystkie składniki połączyć, skropić sokiem z cytryny, dodać majonez, przyprawić i dokładnie wymieszać. Sałatkę podawać po schłodzeniu.

Tagi: , , , ,

Składniki

  • 1/4 białej kapusty,
  • 1/2 szklanki groszku konserwowego,
  • 1/2 strąka papryki czerwonej,
  • 1/4 szklanki rodzynek
  • sok z połowy cytryny
  • koperek,
  • majonez
  • cukier
  • pieprz
  • sól
Serves 3
Czas potrzebny do przygotowania sałatki: 20 minut.