Tarta ze szpinakiem

Przy użyciu łyżki bardzo dokładnie połączyć składniki w misce.  Piec w nagrzanym do 200 stopni C piekarniku przez 20 min. Posiekać cebulę i czosnek, pokroić na małe kawałeczki suszone pomidory, zeszklić na oleju rzepakowym. Szpinak bardzo dokładnie umyć, pokroić w szerokie paski i dusić pod przykryciem 10 min. W razie potrzeby podlać odrobiną wody. Tak przygotowany szpinak odstawić. Gdy ciasto się upiecze, wyłożyć na nie wcześniej przygotowany szpinak, zalać miksturą ze śmietany, jajek i przypraw. Ponownie wstawić do piekarnika i zapiekać jeszcze przez jakieś 10 min.

Tagi: , ,

Składniki

  • 40 dkg świeżego szpinaku
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 3 pomidory suszone
  • olej rzepakowy
  • sól i pieprz świeżo mielone
  • 50 dkg mąki
  • 2 łyżeczki kminku w ziarnach
  • 8 łyżek śmietany
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 szkl. ciepłej wody
  • 1 szkl. śmietany
  • 2 jajka
  • szczypta chili w proszku
  • szczypta kurkumy
  • sól morska
Serves 4
Czas przygotowywania: 30 min.