Tiramisu

Przepis na Tiramisu
Najpierw Robimy krem ubijając mikserem cukier puder,cukier waniliowy i jajka. Następnie stopniowo po trochu dodajemy serek mascarpone ciągle miksując aż powstanie puszysta masa. Do oddzielnej miseczki wlewamy zaparzona i ostudzoną wcześniej kawę rozpuszczalną i dodajemy amaretto. Przygotowujemy biszkopty i krem do układania warstwami. Składników powinno wystarczyć na dwie warstwy. Połowę biszkoptów moczymy w kawie z amaretto i układamy szybko w przygotowanym wcześniej naczyniu.Po ułożeniu nasączonych biszkoptów w naczyniu wylewamy pierwszą warstwę kremu i posypujemy całość warstwą kakao. Następnie układamy kolejną warstwę biszkoptów,kremu i kakao. Ciasto jest gotowe. Przed podanie dobrze jest schłodzić tiramisu w lodówce. Kroić najlepiej gorącym nożem.

Tagi: , , , ,

Składniki

  • 300g podłużnych biszkoptów do tiramisu
  • 500g oryginalnego serka mascarpone
  • 4-5 jajek
  • 50 g cukru pudru lub drobnego cukru
  • 2 duże łyżki rozpuszczalnej kawy
  • 2 duże łyżki kakao (ciemnego)
  • 50 ml likieru migdałowego amaretto
  • Cukier waniliowy do smaku
Serves 5
Czas przygotowania: 80 minut