Tort makowy

Bakalie namoczyć w rumie, orzechy i migdały posiekać. Odsączone z rumu bakalie obtoczyć w łyżce mąki. Mak zalać wrzącym mlekiem, gotować około 20 minut cały czas mieszając. Ostudzić, odsączyć i zemleć 2-3 krotnie. Obecnie w sprzedaży jest dostępny suchy mak mielony ( w torebkach po 20 dag). Wystarczy zalać go połową podanego w przepisie gorącego mleka i poczekać, aż wchłonie płyn i ostygnie. Tortownicę o średnicy 28 cm wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni. Masło, żółtka i cukier zmiksować na jednolitą masę. Dodać mak, mąkę, bakalie i jabłka, wymieszać dokładnie. Białka upić na sztywną pianę, delikatnie wmieszać porcjami do masy makowej. Wlać masę do tortownicy, piec w około 1 godziny. Wierzch tortu powinien być zarumieniony. Tort ostudzić, wyjąć z blachy, posmarować ulubioną polewą czekoladową ( ja rozpuszczam na parze tabliczkę czekolady w 4 łyżkach śmietanki) i ozdobić prażonymi płatkami migdałowymi lub owoce kandyzowane.

Tagi: , ,

Składniki

  • 600 gramów czarnego maku
  • 4 szklanki mleka
  • 6 dużych jajek ( żółtka i białka osobno)
  • ¾ kostki miękkiego masła
  • 2 ¼ szklanki cukru
  • kilka kropel esencji migdałowej lub arakowej
  • 4 kwaskowe jabłka, obrane i utarte
  • 6 łyżek mąki pszennej
  • 20 dag ulubionych bakalii - orzechy, migdały, rodzynki, skórka pomarańczowa
  • 4 łyżki rumu lub wódki
  • 1 łyżka mąki
  • łyżka masła lub margaryny
  • 2 łyżki bułki tartej
  • płatki migdałowe lub owoce kandyzowane
Serves 5
Czas przygotowywania: 1 godzina