Wiosenna sałatka

Bulgur zalać wrzątkiem zlać nadmiar i przykryć by napęczniał. W tym czasie przesmażamy na oliwie koncentrat pomidorowy aż zacznie pachnieć i dodajemy do napęczniałego bulguru. Przyprawiamy, solimy i dodajemy sok z cytryny lub granata. Dokładnie mieszamy około 5 minut najlepiej ręką jak mięso na kotlety. Ze względu na to iż zlaliśmy prawie cały wrzątek bulgur nie napęczniał na tyle by stać się całkowicie miękki dlatego zgniatając go ręką nie będzie jak breja a przeciwnie do każdego ziarenka dotrze oliwa i będzie sypki. Zieleninę drobno siekamy i dodajemy do bulguru gdy ostygnie. Sałatkę polewamy oliwą z oliwek, odstawiamy na 30 minut. Po tym czasie jeszcze raz próbujemy i doprawiamy jeśli to konieczne.

Tagi: , ,

Składniki

  • Szklanka drobnego bulguru
  • łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • oliwa z oliwek
  • szczypiorek
  • pietruszka
  • koperek
  • rukola
  • szczaw
  • mięta
  • ostra papryka
  • sól
  • pieprz
  • sok z cytryny lub sok z granata.
Serves 4
Czas przygotowywania: 30 minut