Zakwas buraczany

Buraki oczyszczone obieramy i kroimy w cienkie plastry. Czosnek  miażdżymy nożem aby łatwiej odchodziła skórka. Pokrojone buraki wkładamy do kamionki , dodajemy przyprawy oraz czosnek. Zalewamy całość przegotowaną letnią oraz posoloną wodą. Na wierzch dajemy kromkę razowca ( możemy go porwać w ręku na 4 kawałki )
Przykrywamy naczynie najlepiej gazą lub czystą tetrową pieluszką ( zakwas musi oddychać). Odstawiamy w najcieplejsze miejsce w domu ponieważ zakwas lubi ciepło i w takich warunkach powinien być zakwaszany. Zakwas mieszamy codziennie drewnianą czystą łyżką. Po 5 dniach zakwas jest gotowy do przecedzenia oraz rozlania w czyste wyparzone butelki. Przed przecedzeniem wyławiamy pływający chleb. Kwas powinien być klarowny i rubinowoczerwony. W szczelnie zakorkowanych butelkach i w chłodnym miejscu (lodówka) możemy przechowywać go ponad miesiąc.

Tagi: , , ,

Składniki

  • 1,5 kg czerwonych buraków
  • 4 litry przegotowanej ciepłej wody
  • 4 płaskie łyżki soli
  • 1 główka czosnku
  • 1 kromka chleba razowego na zakwasie
  • liście laurowe
  • pieprz
  • ziarenka ziela angielskiego
Serves 4
Czas przygotowywania: 30 minut