Zakwas z buraków

Obrane i umyte buraki kroimy w cienkie plasterki, czosnek kroimy w plasterki. Układamy część buraków w słoiku lub gliniance, na nie 3 pokrojone ząbki czosnku. Następną warstwę buraków i kolejne 3 ząbki pokrojonego czosnku. Zasypujemy buraki solą i cukrem, zalewamy przegotowaną wodą. Na wierzch dajemy kromkę razowca co znacznie przyspieszy proces kiszenia, przykrywamy gazą,  odstawiamy w najcieplejsze miejsce w kuchni. Po 4 dniach usuwamy pianę z powierzchni oraz chleb. Przecedzamy dokładnie kwas używając czystej gazy i zlewamy do czystej butelki.

Tagi: , ,

Składniki

  • 1 kg czerwonych buraków
  • 3 litry przegotowanej ciepłej wody
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 6 ząbków czosnku
  • 1 kromka chleba razowego na zakwasie
Serves 1
Czas potrzebny na przygotowanie zakwasu: 30 minut