Bakłażana umyć i pokroić w plastry . Posolić je i odstawić na 20 minut , aby puściły sok . Opłukać , osuszyć i pociąć w kostkę . Obrane cukinie , cebulę i pomidory pokroić w dużą kostkę , a oczyszczoną z nasion paprykę w paski . Na 2/3 oliwy podsmażyć cebulę , posiekany czosnek i tymianek . Stopniowo dodawać pozostałe warzywa ( pomidory na samym końcu ) . Dołożyć przecier i mąkę wymieszaną z 250 ml wody , a następnie doprawić do smaku resztą przypraw . Dusić 3 minuty . Mięso mielone podsmażyć na reszcie oliwy , po czym połączyć z warzywami i całość smażyć jeszcze 5 minut , od czasu do czasu mieszając . Przygotowane składniki zapiekanki przełożyć do naczynia żaroodpornego . Całość posypać serem żółtym startym na tarce o dużych oczkach . Danie wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni C i piec 20 minut . Wyjąć i od razu podawać , najlepiej z bagietką lub ciemnym pieczywem .
Tagi: zapiekanka, zapiekanka mięsna, zapiekanka z warzywami
Zapiekanka z cukinią i mięsem mielonym
