Zapiekanka z cukinią i mięsem mielonym

Bakłażana umyć i pokroić w plastry . Posolić je i odstawić na 20 minut , aby puściły sok . Opłukać , osuszyć i pociąć w kostkę . Obrane cukinie , cebulę i pomidory pokroić w dużą kostkę , a oczyszczoną z nasion paprykę w paski . Na 2/3 oliwy podsmażyć cebulę , posiekany czosnek i tymianek . Stopniowo dodawać pozostałe warzywa ( pomidory na samym końcu ) . Dołożyć przecier i mąkę wymieszaną z 250 ml wody , a następnie doprawić do smaku resztą przypraw . Dusić 3 minuty . Mięso mielone podsmażyć na reszcie oliwy , po czym połączyć z warzywami i całość smażyć jeszcze 5 minut , od czasu do czasu mieszając . Przygotowane składniki zapiekanki przełożyć do naczynia żaroodpornego . Całość posypać serem żółtym startym na tarce o dużych oczkach . Danie wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni C i piec 20 minut . Wyjąć i od razu podawać , najlepiej z bagietką lub ciemnym pieczywem .

Tagi: , ,

Składniki

  • 3 cukinie
  • 1 bakłażan
  • 1 cebula
  • 1 czerwona papryka
  • 4 pomidory
  • 3 ząbki czosnku
  • 80 g sera żółtego
  • 300 g mięsa mielonego
  • 3 łyżki oliwy
  • 3 łyżki przecieru pomidorowego
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • oregano
  • tymianek
  • bazylia
  • papryka
  • biały pieprz
  • sól
Serves 4
Czas przygotowywania: 1 godzina